Hírek

2016.07.21. 13:57

Nyári útfelújítások - Zalára 3,5 milliárd forint jutott, amiből 12 kilométert építenek újjá

Zalaegerszeg – Az elmúlt hetekben jelentős útépítések indultak a megyeszékhely térségében, a 74-es főúton.

Hajdu Péter

A munkákról érdeklődésünkre a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályáról érkezett válasz, miszerint a beavatkozások az országos, úgynevezett Komplex útfelújítási program részeként zajlanak.

Mint a Magyar Közút honlapján olvasható, az országos közúthálózaton a nyomvályúk és felületi egyenetlenségek megszüntetését eredményező, a közlekedésbiztonságot, fenntarthatóságot és térségi elérhetőséget javító program 69 milliárd forintos hazai forrású beruházás, és a munkák révén országszerte 444 kilométer főúti és 119 kilométer mellékúti szakasz újul meg. Zala megyében várhatóan több mint 12 kilométer hosszban, mintegy 3,5 milliárd forintból újítanak fel utakat. A Zalában jelenleg folyó munkálatok során a szükséges vastagságú aszfaltréteg terítésén túl autóbuszmegállók felújítását, árkok, padkák, átereszek és hidak javítását is tervbe vették.

Mint tegnap a 74-es főúton körbejárva tapasztaltuk, már javában folyik a Zalaegerszeg melletti, botfai csomópontban a körforgalom építése. A kereszteződésben a körforgalom kialakításához szükséges közművek – ivóvízvezeték, hírközlési kábelek – kiváltása is folyamatban van. A körforgalmú csomópont szegélyvonalának kitűzése, valamint a zárt vízelvezetési létesítmények építése ugyancsak zajlik már.

A 74-es főút botfai csomópontjában épül a körforgalom, Hosgyara Viktor és Németh Róbert a kör szegélyköveit illesztik helyükre

A MOL csomóponttól a főúton a város felé továbbhaladva az utat hosszában átépítik a kivitelező munkatársai. A forgalmat fényjelző készülékkel a két félpályán felváltva leállítják. Szélesítik, illetve aszfaltozzák az utat. A főút további szakaszain a meglévő pálya 4-5 centiméteres profilmarása után 2 réteg, a leromlottabb állapotú szakaszokon 3 réteg aszfaltot kap.

A MOL felé vezető leágazásnál a meglévő járműosztályozós csomópont felújítása, valamint a jobbra kanyarodó sáv meghosszabbítása lett tervbe véve. A 74-esnek a Zalaegerszeget érintő szakaszán a MOL csomóponttól a botfai csomópontig a marási munkálatok, valamint a keresztirányú dilatációs repedések javítása és a vízelvezetési munkákat akadályozó növényzet irtása történt meg, egyes szakaszon már az aszfalt alapréteg építése is elkezdődött. A 74-es főút ezen részein a munkák májusban kezdődtek, és szeptember végére várható a befejezés.

A 74-es főútnak a megyeszékhelytől északra eső részén, a kispáli bekötőút csatlakozásában pedig a jelenlegi útcsatlakozás kanyarodósávos csomóponttá alakítása kezdődött meg. Ehhez egy teljesen új nyomvonalra tervezett ideiglenes terelőút készül, aminek az alaprétege már kész, s hamarosan elindul az aszfaltozása. Ezt követően látnak hozzá a nagy tömegű földmunkához, ami alatt a forgalmat a megépített terelőúton egy sávon, jelzőlámpás irányítással biztosítják. Ezt az útszakaszt október 23-ra fejezik be.

A 74-es főúton a MOL csomóponttól a város felé Potyondi Roland, Potesz Imre és Pozman László erősíti új burkolattal az utat

A komplex útfelújítási programnak a megye más részein is folynak munkálatai. A 7-es főúton marás után két réteg aszfalt felhordása van folyamatban, a főút és a 6831-es út csomópontjában gyalogátkelőhely épül a közvilágítás felújításával.

A 75-ös főút Bak és Zalatárnok közötti részén májustól folyik a felújítás. A meglevő burkolat felmarása után az út két réteg aszfaltszőnyeget kap. Jövő héten már a kopóréteg építése várható, ez az útfelújítás 70 százalékban már elkészült.

Balatongyörök térségében a körforgalom előtt és után a 71-es főút felújítása folyik, tájékoztatta lapunkat a közútkezelő. A térségben lévő gyalogos forgalom biztonságos elvezetésére a györöki önkormányzat rövid távú elképzelésében gyalogosjárda építése szerepel, ennek figyelembe vételével történik az útfelújítás. A település kapujában mindkét irányból figyelemfelhívó, változtatható jelzésképű táblákat telepíttek. A körforgalomtól nyugatra eső rész lényegében elkészült, a keletre esőt pedig a nyári üdülőszezon után folytatják.

A beruházó közölte, hogy a 71-es főút balatongyöröki szakaszán az üdülőszezonban, szeptemberig forgalomkorlátozással járó feladatokat nem végeztetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!