Hírek

2017.06.28. 18:44

Nyereményautót ígértek a telefonos csalók

ZALAEGERSZEG Nyereményautó, közjegyző is szerepelt abban a történetben, amivel egyik olvasónktól telefonos csalók próbáltak több százezer forintot megszerezni.

Arany Gábor

Bár lapunkban több alkalommal is foglalkoztunk a telefonos átverésekkel, úgy tűnik, hogy a csalók még mindig próbálkoznak. Szabó Imrénét kedd délelőtt hívta fel egy férfi, aki magát Németh Zoltánnak nevezte és azt állította, hogy a Telekom ügyfélszolgálatától telefonál.

- Közölte velem, hogy 6,9 millió forint értékű Volkswagen gépkocsit nyertem, amihez akkor jutok hozzá, ha befizetem a regisztrációs díjat - idézte fel Szabó Imréné. - A készülékem semmilyen hívószámot nem jelzett ki.

- Gyanakodtam is, miért nyertem volna, de nagyon meggyőző volt a telefonáló. Azt kérte, fáradjak be a bankfiókomba, ahol várni fog Tóth Gábor közjegyző, aki átadja majd a gépkocsi papírjait. Ennek feltétele, hogy regisztrációs díjként 345 ezer forintot fizessek be az általa megadott számlaszámra. Le is diktálta azzal, hogy a számlatulajdonos neveként Földi Norbert Jánost írjam be. Elmentem a bankfiókba, közben többször is telefonált, kérdezte, mennyien várakoznak előttem, befizettem-e már a regisztrációs díjat. Hívott a magát Tóth Gábornak nevező közjegyző is, hogy hol tartok a befizetéssel. A pénzintézetben az ügyintézőnek elmondtam, mi járatban vagyok, ő figyelmeztetett, hogy ez csalás, és nem én vagyok az első, akit megpróbáltak átverni. Elmentem a rendőrségre és feljelentést tettem. Közben újra hívott a „telekomos" Németh Zoltán, s kérdezte, hogy elindítottam-e már az átutalást. Én erre közöltem vele, feltételhez kötöttem a tranzakciót, akkor küldöm a pénzt, ha ideér az autó a nevemre kiállított okmányokkal. Azóta nem hívtak - jutott a története végére Szabó Imréné.

Olvasónk úgy gondolta, hogy megosztja esetét a nyilvánossággal, mert a csalók nagyon meggyőzően és hitelesen adták elő mondandójukat, és félő, másoknál célt érnek. Ebben valószínűleg nem téved: egy felmérés szerint hazánkban az emberek többsége jobban bízik abban, hogy egyszer rámosolyog a szerencse, minthogy saját erőből boldogulhat. Ezért sokan élnek az ölükbe pottyant lehetőséggel, de vesztükre.

Mit lehet ehhez hozzátenni? Jegyezzük meg: nem nyerhetünk olyan sorsoláson, amire nem neveztünk be, nincs olyan nyeremény, amit csak díj ellenében vehetünk át. Keltsen gyanút, ha a telefonszám nem hívható vissza, ha az „ügyintéző" sürgeti a döntésünket, ha nincs lehetőségünk leellenőrizni, valóban létezik-e a nyereményjáték.

Idén egyébként csak megyénkben hetente több károsult tett feljelentést telefonos átverés miatt. Vajon hányan lehetnek azok, akik nem fordultak a rendőrséghez?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!