Hírek

2013.03.07. 16:27

Nyert a pályázat: megépül a nagykanizsai javítóintézet

Debrecen - Pénteken hivatalosan is bejelentették, hogy mintegy 2.25 milliárd forintból fiatalkorúak javítóintézete épül Nagykanizsán. Az intézet feladata nemcsak a fiatalok őrzése, hanem azok reszocializációja, és integrációja is lesz.

Sámel József

Kicsit talán furcsa, de a nagykanizsai intézmény kialakítására nyert uniós támogatásnak a debreceni javítóintézet a kedvezményezettje, így pénteken a cívisvárosban jelentették be a beruházás indítását. A kiadott sajtóközleményből kiderült, hogy a kanizsai intézet az előzetes letartóztatásban, illetve javítóintézeti nevelés alá volt fiatalkorú fiúkat fogadja majd. Ezzel a nyugati országrészben is megvalósul az ellátáshoz való egyenlő esélyű hozzáférés. Szintén a sajtóközleményben olvasható, hogy az intézet feladata nem csupán a fiatal bűnelkövetők őrzésében merül ki, hanem azok társadalmi integrációját, illetve munkaerő-piaci szakképzését is ellátja.

A pénteki tájékoztatón Halász János, kultúráért felelős államtitkár elmondta: a közel 5 ezer négyzetméteres intézményben 108 fiatalt tudnak majd elhelyezni. Jelenleg Debrecenben, Aszódon és Rákospalotán működik javítóintézet, a kanizsai zöldmezős beruházás 2015. június 30-rea készül el.

Cseresnyés Péter, Kanizsa polgármestere a bejelentés kapcsán hozzátette: a  beruházás költsége eléri a 2.25 milliárd forintot, és  100-120 munkahely is létesül, ami az olasz gépipari beruházással együtt már közel 300 munkahelyet jelent a dél-zalai városban.

Mindettől függetlenül a kanizsaiak egy része egyáltalán nem örül, hogy javítóintézet épül a városban, korábban több lakossági tiltakozó akcióra, aláírásgyűjtésre is sor került emiatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!