Hírek

2017.04.11. 10:10

Nyitásra már sokan voltak az Állásbörzén

A Zalai Hírlap állásbörzéjének 11 órai hivatalos megnyitójára már megtelt a munkáltatók standjai közötti sétány, az álláskeresők, illetve az érdeklődők szinte minden standnál beszélgettek, információkat kaptak a cégek képviselőitől.

Hajdu Péter

A megnyitón jelen lévő Kázmér Judittól, a PLT ügyvezetőjétől azt kérdeztük, milyen szempontok vezetik a lapcsoportot a munkaerőpiacon történő mozgósításban?

– Van egy kereslet-kínálat a piacon, ennek szereplői az itt kiállítók, akik üzleti partnereink, illetve számítunk az olvasóinkra is, akik potenciális álláskeresőként, vagy állásváltóként jöttek el. Őket szeretnénk összehozni a rendezvényen. Felmerül a kérdés, hogy az internet korában miért kell ilyen személyes találkozási lehetőséget is szervezni? Azért, mert egy bármilyen korrektül elkészített céges honlap, álláshirdetés nem ad olyan részletes információkat, mint a személyes megbeszélés. Másrészt az álláskeresőkben van egy feszültség, ám az állásbörzén az informális körülmények segítenek oldani ezt – mondta el a PLT ügyvezetője.

Vigh László országgyűlési képviselő szerint a magas végzettségűeknek sok lehetőségük van az elhelyezkedésre, mint elmondta, az állásbörze annak a rétegnek is ad lehetőségeket, amelynek valóban nagy szüksége van a segítségre, részben az itt kapott információk, impulzusok révén.

Az állásbörzét Balaicz Zoltán polgármester nyitotta meg, akitől megkérdeztük, Zalaegerszeg mai munkaerőpiaci helyzetét tekintve kinek van szüksége nagyobb segítségre?

– Most egyértelműen a munkaerőhiány okoz problémát a város környékén. Az is látszik, hogy a cégekkel, kamarákkal, a kormányhivatal foglalkoztatási főosztályával történt egyeztetések alapján számos olyan munkahelyet hirdetnek meg a befektető cégek, ahová kell a munkaerő. Ezért azt gondolom, hogy a Zalai Hírlap állásbörzéjének az a fontos feladata, hogy a vállalkozásokhoz eljuttassa azokat a munkát keresőket, akik még rendelkezésre állnak. Zalaegerszegen ez viszonylag kis szám, hiszen jelenleg 2,7 százalék a munkanélküliségi ráta.

Ódor Péter, az állásbörze főszervezője a PLT részéről elmondta, majdnem egy évvel ezelőtt nyílt meg a Zalai Hírlap első állásbörzéje.

– A kapunyitást követően máris sok érdeklődő érkezett. A munkáltatók több megyéből jöttek, a zalaiakon kívül Vas és Veszprém megyéből, illetve a fővárosból is. Fontos, hogy jelen van a megyei foglalkoztatási paktum, a kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya is – mondta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!