Hírek

2016.08.07. 09:06

Nyújtott tésztával az igazi - Rétesfesztivál Tótszerdahelyen

Tótszerdahely - Túrós, tökös-mákos, citromos-mentás. A hagyományos ízek mellett különlegességekkel is találkozhattunk szombaton, a XVI. Rétesfesztiválon.

Horváth-Balogh Attila

A rendezvényen megjelenteket a házigazda, Tislér István polgármester köszöntötte.

- Gyakorlatilag a településre érkező  vendégeink hívták fel annak idején a figyelmünket a tótszerdahelyi rétes ízére, az ő biztatásukra kezdtük el szervezni a rétesfesztivált – árulta el a kezdetekről a polgármester. – Ebben megerősített minket az időközben sajnos már elhunyt Pataki János cukrászmester, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke is. Több alkalommal zsűrizett nálunk és azt mondta: bejárta az országot, de ilyen finom réteseket még sehol sem kóstolt.

A vendégeket Bene Csaba, a megyegyűlés alelnöke Zoran Vidovic, Muraköz megye alispánja is köszöntötte.

Mint azt Prikryl József Venesz-díjas mesterszakácstól, a réteseket értékelő zsűri elnökétől megtudtuk, a versenyre 8 csapat nevezett.

– Az értékelés során az étel állagára, az ízek, az illatok, a színek harmóniájára figyelünk – osztotta meg velünk a zsűri szempontjait Prikryl József. – Nem kell agyonbonyolítani a receptet, általában az egyszerű, klasszikus ízek a nyerők, hiszen fontos, hogy a helyi hagyományok megőrződjenek.

Prikryl József a Tótszerdahelyi Gasztroangyalokkal: Mátyás Judittal, Markánné Oros Mónikával, Tamás Attilánéval és Szollár Lászlónéval (Fotó: Gergely Szilárd)

A Mura menti településre Horvátországból is érkeztek csapatok, így például Donja Dubrava-ból, Donji Vidovec-ből és Gorican-ból is. Utóbbit képviselte Kidemet Ivka és Katarina Beti, akik elmondták: sajnos, már náluk sincs divatja a kézzel nyújtott házi tésztának, szívesebben használják az előregyártott lapokat. Nem így a két idős asszony, akik tökös és túrós-hajdinás rétessel készültek a versenyre.

- „Alap”, tehát almás-fahéjas, tökös-mákos, káposztás, túrós, szilvás-diós, meggyes réteseket sütünk (ezeket még a nagymamámtól tanultam), de készültünk különlegességekkel is – hallottuk Markánné Oros Mónikától, a helyi Gasztroangyalok csapat szóvivőjétől. – Reméljük, sikert arat rizses-gyümölcsös, citromos-mentás és meggyes-banános rétesünk is.

A fesztiválon Tislér István polgármester elismeréseket is átadott Markán Lászlónak, Proszenyák Istvánnak és Takács Istvánnak. A falu díszpolgára címet  ezúttal a Zadari Egyetem dékánja, dr. Smiljani Zrilić kapta.

A szombaton 16. alkalommal megrendezett rétesfesztivál rétessütő versenyét a túrós kategóriában a siklósi Réteges Kft. édessége nyerte, második lett a Tótszerdahelyi Gasztroangyalok, harmadik pedig a horvátországi Donja Dubrava csapata. A legfinomabb tökös-mákos rétest az eszteregnyei Szorgalmas Méhecskék sütötték, 2. lett a szintén horvátországi Donji Vidovec-ből érkezett csapat, 3. pedig a Tótszerdahelyi Vadvirágok. Az egyéb kategória legfinomabbjának a KUD Gorican hajdinás rétese bizonyult, míg a fesztiválrétes címet a Tótszerdahelyi Vadvirágok kolbászos rétese érdemelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!