Hírek

2017.08.01. 12:10

A tudósok a járványra készülnek - A levegőben terjedő vírus 30 millió embert képes megölni egyetlen év alatt

NAGYKANIZSA Egyre több vírus és baktérium keseríti meg az életünket, az eddigi szezonális fertőzések immár egész évben jelen vannak a közösségekben, iskolákban, óvodákban, munkahelyeken.

Horváth-Balogh Attila

Dr. Varnava Charalambos infektológus szakorvos szerint a helyzet nem rózsás.

– A védőoltásokkal sikerült visszaszorítani a fertőző betegségeket, ezért nem szerencsés és a jövőre nézve komoly negatív hatása lehet annak, ha a szülők a gyermekeknek nem engedik beadatni egyik-, vagy másik oltást – bocsátotta előre dr. Varnava Charalambos. – Pedig felesleges az oltásoktól való félelem, mert tudományosan bizonyított tény, hogy azok nem okoznak semmiféle maradandó károsodást, nem lesz tőlük autista, vagy epilepsziás a gyerek. Szerencsére, Magyarországon kiváló az úgynevezett átoltottság – ha nem így lenne, gondoljunk csak bele, mi lett volna, amikor a szomszédban, Romániában nem is olyan rég tombolt a kanyaró, egyébként ott is a védőoltások elutasítottsága miatt.

Dr. Varnava Charalambos, Fotó: Gergely Szilárd

Jelezte: egy, a levegőben terjedő vírus egyetlen év alatt 30 millió (!) embert képes elpusztítani. S a szakemberek szerint 10-15 éven belül kialakulhat a spanyolnáthához hasonló, világméretű járvány.

– Tudnunk kell, hogy a világ országainak többsége nincs erre felkészülve, Magyarország azonban benne van abban a 62-ben, amelyik igen, a védőoltási rendszerünk a legjobb Európában – folytatta az infektológus szakorvos. – Egyébként a túlzott antibiotikum-használat sem szerencsés: mára kialakultak olyan mutálódott baktériumok, amelyekre gyakorlatilag nincs hatékony terápia és az emberi szervezetet nagyon gyorsan képesek szétroncsolni. De hasonló a helyzet a vírusokkal is.

Végül leszögezte: a folyamatok alapján könnyen lehet, hogy az emberiséggel hosszú távon egy szuperbaktérium végez majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!