Hírek

2017.04.26. 12:16

Oltás után a telepen - A zalabéri hulladéktároló már teljes kapacitással működik

Hétfőn este lobbantak fel a lángok a falu határában levő regionális hulladéktároló egyik kazettájában.

Hajdu Péter

A tűzoltók keddre oltották el a tüzet, de a füstölés megszüntetésével kedd este végeztek. Az üzemeltető vezetője szerdán sajtótájékoztatót tartott.

Bali József, a Zalaispa Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, 24-én műszakzárás után ütött ki a tűz a hulladék felületén.

– A vizsgálat még folyamatban van, de a tűz keletkezésével kapcsolatosan nem feltételezünk sem szándékosságot, sem hanyagságot. Szakszerű művelés alatt áll a hulladéklerakó. A viharos erejű szélben a tűz rendkívül gyorsan terjedt, és nagy felületen harapódzott el – kezdte Bali József.

A hétfő délutánról szóló tájékoztatás szerint a telep 17 órakor bezárt, a dolgozók távoztak. A biztonsági őr 17 óra 30 perc körül durranást hallott, és füstöt észlelt a depónián. Értesítette a telep vezetőjét, és előírás szerint a tűzoltóságot. A hamarosan megérkező telepvezető egy gépkezelő munkatárssal próbálta lokalizálni a tüzet, de a viharos erejű szél miatt a lángok gyorsan terjedtek. Az elsőként kiérkező zalaszentgróti tűzoltók további segítséget kértek, s mint már ismert, hamarosan Zalaegerszegről, Keszthelyről és Vas megyéből is jött az erősítés, közel negyven tűzoltó dolgozott a lángok megfékezéséért, ami hajnalra sikerült, de a szél még kedden is belobbantotta a depóniát, így csak 25-én estére tudták elfojtani a füstöt.

A sajtótájékoztató után megmutatták a tűz helyszínét. Egy rakodógéppel még mindig hordták az egyik részen enyhén füstölő depóniára a homokot
Fotó: Katona Tibor

Mint a Zalaispa vezetője közölte, az volt a tűzeset egyik jelentős kockázata, hogy az üzemben levő gépek, technológia, és a hulladékból képződött haszonanyagok milliárdos értéket képviselnek.

– Az oltás befejezését követő napon most már elmondhatjuk, hogy sem a haszonanyagban, sem a gépekben, berendezésekben és az emberi egészségben sem okozott kárt vis maior helyzet – mondta a vezető, majd megköszönte a tűzoltók munkáját, és az üzem dolgozóinak harminc órán át tartó munkáját.

– A regionális hulladéklerakó a mai naptól szinte teljes kapacitással tud működni, és a hulladéklerakóban levő szigetelés, a dréncsövezés és a gázvezeték sem sérült meg. A katasztrófavédelem munkatársai folyamatosan mérték a levegő minőségét, egészségre káros anyag kibocsátása nem történt – tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

A jelenlegi álláspont szerint valószínűleg öngyulladás okozta a tüzet.

(Az előzményekről ITT olvashatnak.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!