Hírek

2012.06.12. 15:32

Olvasói panasz: Kátyú a felújított Hegyalja úton

Zalaegerszeg - Miért kell olyan útszakaszon is kátyúzni, amelyet nemrég újítottak fel? Ezzel a kérdéssel fordult hozzánk a közelmúltban egy olvasónk, a Hegyalja úti burkolatjavítás kapcsán.

Szabó Judit

Olvasónk e-mail-ben tette szóvá, hogy a Hegyalja útnak azon a részén is kátyúztak, amelyet nemrég újítottak fel. Azt tudakolta, hogy az egy-két éves burkolat már nem garanciális, s minden évben foltozni kell a felújított szakaszokat, netán mert kispórolták az anyagot? Végül a felelős iránt érdeklődött.

Vas István, a polgármesteri hivatal közútkezelő szakreferense válaszában előrebocsátotta, hogy Magyarország, s a város úthálózata elöregedett. A műszaki szabványok tízévenként javasolják az aszfaltburkolat felújítását, 20-25 évenként pedig a teljes átépítését, de anyagi okokból ezt a célt meg sem tudják közelíteni. A Hegyalja utcáról elmondta: a burkolata 2009-ben készült, a kivitelző a közbeszerzési eljárással kiválasztott K+K Bau-Profil Kft. volt. A munka során a kétoldali kiemelt szegély épült át, alépítménycserére a páratlan oldali félpályában, a megsüllyedt gáznyomvonalon volt szükség, a többi helyen csak új kopóréteg készült. Mivel a kivitelezőt felszámolták, a garanciát nem lehetett érvényesíteni. Az úthiba abból adódott, hogy az eredeti aszfaltburkolat és a beépített kopóréteg "nem dolgozott együtt", az új kopóréteg elcsúszott az alépítményen. A marásos előkészítéssel végzett kátyúzás után remélhetőleg ez nem ismétlődik meg, közölte Vas István. Hozzátette: más, nemrég felújított szakaszokon is szükség lehet lokális javításokra, mert az új kopóréteg az alépítmény teherbírási problémáit nem szünteti meg, annak következményét csak enyhíti, illetve késlelteti. A lokális javítás elvégzésével a töredezett, megsüllyedt felület továbbterjedését kívánják megelőzni, szögezte le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!