Hírek

2017.02.25. 12:52

Óriási buli a Fánkfesztiválon! - A hagyományos farsangi fánk volt a legnépszerűbb

Nagykanizsa – Vaníliakrémes hattyúból, boldogi rózsából, sőt, hupikék törpikékből is lehetett falatozni, méghozzá desszertek formájában, a IX. Országos Farsangi Fánkfesztiválon.

Szabó Zsófia

A rendezvény gasztronómiai élvezetekkel jócskán fűszerezett másnapján, szombaton, már kegyesek voltak az égiek a résztvevőkkel. Így a jelmezes felvonulók ragyogó napsütésben indultak – lovasszekereken, gólyalábakon, gyalogszerrel – a Széchenyi térről az eseménynek otthont adó Kanizsa Plazaba.

Az épület szinte „roskadozott” az ízletes, különleges nassolnivalóktól. Erről huszonöt fánkkészítő közösség gondoskodott. Az ország minden tájáról érkeztek csapatok, a szervező VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház kollektívájának, élén Kámánné Szép Terézia igazgatónak köszönhetően a programra.

Sokan voltak olyanok, akik, „hazajárnak” a fesztiválra. Az eszteregnyei Őszirózsa Dalkör vidám, népes társasága ezúttal is többféle édességet, köztük puncsos, kókuszos és hagyományos ízvilágú fánkot vitt a fesztiválra.

– A jó fánk titka, hogy háromszor kell megkeleszteni – árulta el Bogatin Sándorné, a dalárda szószólója.

Fotó: Szakony Attila

– Az ízletes, minden szempontból kifogástalan fánk titka nem csak az előállítás módjában, a minőségi alapanyagokban rejlik – vélekedett Elekes Zoltán, a Magyar Fesztiválszövetség alelnöke.

Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere szerint más „összetevő” is szükséges az igazán finom fánkba.

– Csipetnyi öröm és sok szeretet is kell hozzá – állította a város első embere, aki megjegyezte: e „recept” szerint készített ínycsiklandó desszertekből nem volt hiány a rendezvényen.

– A fesztivál igazi közösségi élménnyé nőtte ki magát, amin jóllakhat a test és a lélek – ezt mondta Cseresnyés Péter államtitkár, az esemény fővédnöke.

A jó hangulathoz, az édes, sós, „diétás” nassolnivalókon túl, a fellépő énekesek, zenészek szintén hozzájárultak.

Arra is fény derült, kik készítették a legjobb fánkokat. A különböző kategóriákban az első helyet a kanizsai kórház szépkorú klubja, a Letenyéért Közéleti Egyesület és a nemesdédi Napsugár nyugdíjas klub szerezte meg. Ők a fesztiváldíjat is magukénak tudhatják. A zsűri különdíját az  Őszirózsa Dalkör, míg a városét és a profi kategória „aranyérmét” a Zalaco csapata kapta. A Funckyk hölgyei sütötték különleges kategóriában a legjobb fánkot. A tófejiek  a fesztivál különdíjas édességét készítették el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!