Hírek

2017.08.04. 13:10

Országos védőnői konferencia: Az újszülött természetes élőhelye az anya fedetlen mellkasa

ZALAEGERSZEG A szoptatás világhete alkalmából országos védőnői konferenciának adott otthont pénteken a megyeszékhely, a rendezvényre mintegy 150 szakember érkezett.

Magyar Hajnalka

A Magyar Védőnők Egyesülete és segítő partnereik 25 éve rendezik meg minden évben e szakmai fórumot, hogy a védőnők, szülésznők, gyermekápolók, háziorvosok a friss tudományos ismeretek birtokában segíthessék a kismamákat az anyatejes táplálásban. Az előadók közt szülész-nőgyógyász, neonatológus, szoptatási tanácsadó, védőnő egyaránt akadt, köztük többen - mások mellett dr. Gárdos László főorvos - a házigazdák színeiben.

Az Arany Bárány Télikertjében megrendezett konferenciát fővédnökként dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott nyitotta meg. A témák a szoptatás számos vetületét felölelték, kitérve az anyatejes táplálás társadalmi támogatására, s az ehhez szükséges összefogásra is. E kérdéskört például Odor Andrea országos vezető védőnő fejtette ki. A program egyik védnöke Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesülete elnöke, akit arról kérdeztünk, mi újat lehet mondani e témáról évről évre.

Csordás Ágnes, Odor Andrea, dr. Várady Erzsébet és a helyi szervezőket képviselő Németh-Domján Adrienn, a Magyar Védőnők Egyesülete egerszegi szakosztályvezetője Fotó: Pezzetta Umberto

- Mindig vannak új ismeretek, amelyeket érdemes továbbadni és megerősíteni, emellett fontossága miatt sosem kerülhet le a napirendről ez a kérdés. Valamennyi konferencián mást domborítunk ki, a világszervezetünk éves szlogenjét követve. Idén a közös, együttes fellépést hangsúlyozzuk, tehát, hogy nem csak az anya személye fontos abban, hogy lehetőleg féléves koráig minél több csecsemő kizárólag anyatejen cseperedjen, hanem az apának, a nagyszülőknek, a családnak, a barátoknak, a társadalomnak is jut szerep e cél sikeres megvalósításában - fejti ki Csordás Ágnes. - Hozzátartozik ehhez az is, hogy minél nagyobb számban legyenek bababarát kórházak, ahol a világrajövetel első perceitől biztosítottak a hozzátáplálás nélküli szoptatás feltételei. Szintén lényeges, hogy az intézményekben, hivatalokban, áruházakban létesüljenek intim bababarát területek, ahol az édesanya a napi ügyintézés, vásárlás közben megszoptathatja gyermekét.

Dr. Várady Erzsébet budapesti csecsemő- és gyermekgyógyász, neonatológus szakorvos, laktációs szaktanácsadó a válaszkész táplálásról és gondozásról tartott előadást. A válaszkész nevelés lényege, hogy az édesanya a csecsemő ösztönös, természetes jelzéseire figyelve, azokra lehetőleg mindig a megfelelő reakciót, választ adja. A cél a baba valós igényeinek a kielégítése, függetlenül attól, hogy azokat korábbi ismereteink alapján milyen előjellel látnánk el.

- A kiindulási alap a csecsemő igény szerinti szoptatása, valamint a biztonságot nyújtó szoros közelség, testi kapcsolat anya és gyermeke közt - kezdi a szakember. - A folyamat már közvetlenül a szülés után elkezdődik, amikor az újszülöttet az anya fedetlen mellkasára helyezik. Ez a baba „természetes élőhelye”, itt megszűnik a szeparációs félelem, ami a világrajövetel során eltölti. Nagyon fontos, hogy ezt követően is biztosított legyen a 24 órás együttlét, szerencsére már egyre több kórházban bevezették a baba-mama szobát, ami lehetőséget biztosít az újszülöttel való érzelmi és testi kommunikáció megalapozására, kifejlesztésére. Ennek során az anyák megtanulják, melyek a hatékony szopás jelei, s miből vehető észre, hogy eltelt a kicsi. A szopás elején, amikor az újszülött még „harcol” az ételért, ökölbe szorítja a kezét, ám ha jóllakott, a kis marok ellazul. De azt is tapasztalhatjuk, hogy elengedi az addig átölelt mellett, vagy elfordítja a fejét.

A sírás kiismerése nem ilyen egyszerű, a jelek megértéséhez, s a válasz megtanulásához kell néhány hét.

- Gyermeksírás hallatán az anya stresszhormonjai megugranak, ez a hang teljesen betölti a tudatát, nem is képes másra figyelni. Fontos tehát, hogy mielőbb megtanulja a baba megnyugtatásának stratégiáját, hiszen az ő nyugalmának is ez a záloga.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!