Hírek

2017.06.02. 12:45

Országosan is elismerik Ruzsics Tibor munkáját

ZALAISTVÁND A tűzvédelem érdekében kifejtett példamutató munkájáért Gróf Széchenyi Ödön-emlékplakett elismerésben részesült Ruzsics Tibor, a Zalaistvánd Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka.

Kustán Zoltán

Az elismerést Dobson Tibor tűzoltó dandártábornoktól, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnökétől vette át nemrég Nagykanizsán.

Ruzsics Tibor 1948. október 10-én született Zalaistvándon. Gyermekkorától a zalaistvándi közösségi, kulturális élet egyik alakítója. Az önkéntes tevékenységekből már fiatalon bőven kivette a részét. A helyben működő tűzoltó egyesület 1989-ben vette fel soraiba, 1991-től viszont napjainkig már az egyesület parancsnokaként tevékenykedik.

Irányítása alatt az egyesület szakmai szempontból sokat fejlődött és az eszközei is gyarapodtak. Kezdetben a támogatottság hiánya nagy kihívást jelentett mind az egyesület fenntartásában, mind a szükséges fejlesztések megvalósításában. Ezeket az anyagi problémákat rendezvények, bálok szervezésével, a lakosság támogatásával oldotta meg. Ruzsics Tibor nagy hangsúlyt fektet az idős lakosság segítésére, a fiatalok megszólítására, egyesületbe csábítására. A fiatalok bevonására tett lépései 2002-ben olyan eredményesek voltak, hogy egyszerre nyolcan léptek be önkéntes tűzoltónak. Ezt követően évente egy vagy két ember csatlakozott, így a tűzoltó egyesületet ma már 27-en alkotják.

Ruzsics Tibor a tűzvédelem érdekében kifejtett példamutató munkájáért kapott Gróf Széchenyi Ödön-emlékplakettel

Ifjú tűzoltóként nagyon sokat köszönhetünk neki, élettapasztalatával, szorgalmával, tisztességével, szakmai tudásával irányt mutat mindannyiunk számára. Megmutatta nekünk, hogyan lehetünk jó emberek és jó tűzoltók. Nagy szerepet szán az egyesület utánpótlás-nevelésének, a közösségi feladatok támogatásának. Szoros együttműködésre törekszik a helyi, környező önkormányzatokkal és a társszervekkel. A zalaistvándi önkéntes tűz-oltóknak együttműködési megállapodásuk van a Zalaegerszegi Önkormányzati Tűzoltó Parancsnoksággal, de együttműködnek a kemendollári, zalaszentiváni és pókaszepetki önkéntes tűzoltó egyesületekkel is. Nagyon jó barátságot kötöttünk a sümegi tűzoltókkal, a ma is üzemben lévő Mercedes tűzoltóautót tőlük kaptuk.

A kezdetekhez képest, amikor még a helyi tűzoltó feladatai szinte csak az esetleges tűzesetek oltása és a temetéseken való közreműködés volt, az évek során Ruzsics Tibor vezetésével kibővítettük az egyesület tevékenységi körét, javítottuk felkészültségét, felszereltségét. Parancsnokunk a csapat irányításán kívül részt vállal a tűzoltóversenyeken való szereplésben, az ezekre való felkészítésben, a tűzesetek felszámolásában (a legnagyobb kihívás az elmúlt időszakban a zalaszentiváni húsfeldolgozó üzemben keletkezett tűz megfékezése volt), valamint az árvízi védekezésben, a veszélyes fák kivágásában és a jótékonysági feladatok elvégzésében.

Az egyesület működésével kapcsolatos adminisztratív munkák jelentős részének ellátása is az ő feladatai közé tartozik.

Parancsnoksága alatt számos fontos esemény történt az egyesület életében. Az ezredfordulón ünnepeltük a lóvontatású, kézi, működőképes fecskendőnk 100 éves évfordulóját. Az ünnepségen részt vettek az önkormányzat képviselői, a környező tűzoltó egyesületek, az egyházak képviselői. A belépő újoncokat 40 órás tanfolyamon képezték ki, de zajlott tűzoltásvezetői tanfolyam és kisgépkezelői tanfolyam is az időszakos továbbképzések mellett. A szervezet II. kategóriás együttműködő önkéntes tűzoltó egyesület lett. Az önkéntes tűz-oltók szituációs gyakorlatokon vettek részt - az egyesület rendezett is ilyen gyakorlatokat - és versenyeken bizonyították rátermettségüket.

A településen kiépült a riasztási rendszer, és számos felvilágosító program zajlott a tüzek gyújtásával és oltásával kapcsolatban a lakosság számára. Az ÖTE 2015-ben ünnepelte fennállásának 130. évfordulóját, s ebben az évben Zalaistvándért-díjban részesült egyesületi kategóriában, egyéni kategóriában pedig Ruzsics Tibor is megkapta ezt a kitüntetést.

A közeljövőben megvalósítandó tervek között szerepel a szertár bővítése egy kocsibeállóval, a tűzoltóautó 50. születésnapjának megünneplése, amire a remények szerint sikerül meghívni Németországból azokat a bajtársakat, akik ezen az autón teljesítettek szolgálatot. Légzős gyakorlatot is szervezünk a tervek szerint a környező önkéntes tűzoltó egyesületek számára, és szerepelünk a jelentős állami és helyi ünnepeken. Ruzsics Tibor sajnálatosan romló egészségi állapota némely helyzetben a részvételnek ugyan gátat szab, de lelkesedése és töretlen tenni akarása előreviszi céljai megvalósításában.

Elismerések

Zala megyéből még ketten kaptak kitüntetést Dobson Tibor tűzoltó dandártábornoktól, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnökétől. A tűzvédelem érdekében kifejtett példamutató munkájáért Szent Flórián-emlékérmet vehetett át Németh István, a MOL Zalaegerszegi Finomító létesítményi tűzoltóparancsnoka, valamint Tislerics Antal, a Murakeresztúri Önkéntes Tűz-oltó Egyesület parancsnoka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!