Hírek

2017.02.20. 19:31

Őshonos fákkal pótolják - A munkálatok nagyobb részét a fenyőállományok letermelése jelentette

Zalaegerszeg - Folyamatosan megújul az egerszegi parkerdő, az elöregedett faállományt kitermelik, az invazív fajokat eltávolítják és őshonos egyedekkel pótolják.

Arany Gábor

- Egészségügyi kitermelés, gyérítés, valamint az invazív gyomfajnak számító amerikai kőris véghasználata zajlik, ahogy az időjárás engedi, mert a felázott talajra nem mennek be gépekkel - kezdte érdeklődésünkre Székely Róbert, a polgármesteri hivatal földművelésügyi és erdészeti szakreferense. Elmondta, a nyírfák közül sokat egészségügyi okok, száradás miatt kellett kivágni. Ez a faj a mi vidékünkön egyébként ötven évnél tovább nemigen él.

- A ligetes nyírfaerdőrészeket sem termeljük le tarvágással, hanem szálazással távolítjuk el az elöregedett, elszáradt egyedeket - magyarázta.

Helyükre őshonos fák kerülnek: kocsányos tölgy, korai és hegyi juhar, vadgyümölcsök - madárcseresznye, vadalma, vadkörte Fotó: Pezzetta Umberto

A megyeszékhelyi parkerdőt a Zala jobb parti árterületén alakították ki a vasúti töltés és a Felső-Válicka között még az 1970-es években. A réti öntéstalajon a tölgy, kőris és szil keményfás ligeterdők érzik jól magukat, de nem csak őshonos fajták kerültek ide. Egyebek mellett megtalálható a kocsányos tölgy, nyír, jegenyefenyő, sima fenyő. A lucfenyőket már ki kellett vágni az elmúlt években a száradás és a szú károsítása miatt. Az erdőtelepítésekor olyan invazív, agresszíven terjedő fafaj is került ide, mint az amerikai kőris, ami erőteljesen nő, szereti ezt a nedves termőhelyet. Jól sarjad tuskóról, magról is gyorsan nő és elnyomja a hazai kemény lombos fákat. Ezért ezt véghasználattal letermelik, helyükre őshonos fák kerülnek: kocsányos tölgy, korai és hegyi juhar, vadgyümölcsök - madárcseresznye, vadalma, vadkörte. Utóbbiak a madarak kedvelt helye és színesíti az erdőt is. Mint elmondta, igyekeznek megőrizni az azáleákat, bár nem ideális élőhely ez számukra, ráadásul megjelent köztük az amerikai kőris, persze ezeket innen is eltávolítják.

- A parkerdei munkálatok nagyobb része a fenyőállományok letermelésével, felújításával befejeződött, de az erdőgazdálkodás, tisztítás, gyérítés folyamatos. A véghasználatkor se lesz tarvágás, igyekszünk a fákat életük végéig megőrizni. Ez kocsányos tölgynél pedig akár százötven év is lehet - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!