Hírek

2016.06.07. 13:43

Összehangolt európai közúti ellenőrzési akció indult kedden

Zalakomár – Az M7-es zalai szakaszán például műszaki hibás kamionokat vontak ki a forgalomból.

Pásztor András

A zalai ellenőrző pontot az M7-es zalakomári pihenőhelyénél állította fel a Nemzeti Közlekedési Hatóság, illetve az akcióban résztvevő egyéb szervezetek, így a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Nemzeti Útdíjszolgáltató Zrt. és a ZMRFK eszteregnyei autópálya alosztálya.

A járművek nagy részét egy úgynevezett mobil műszaki ellenőrző állomáson is átvizsgálták. Voltak, akik fennakadtak...

Az összehangolt akció kedden délelőtt 10 órakor kezdődött, a Budapest felől érkező járműveket – személyautókat, kamionokat egyaránt – egytől-egyig kiterelték a zalakomári pihenőbe. Délig mintegy 600 járművet ellenőriztek a szakemberek. A tapasztalatok alapvetően jók voltak, jóllehet akadt néhány kirívó eset. Az ellenőrzés során fogtak például olyan sofőrt, akit az elmúlt 120 nap során 32 alkalommal regisztrált a rendszer a hiányzó sztráda matrica miatt, így a személyautó tulajdonosának vaskos csekket állítottak ki. Az autópálya matrica hiányát egyébként az ellenőrzött járművek 10 százalékánál észlelték a szakemberek, de más, például komoly műszaki problémát is feltártak.

Az akció céljairól és az első néhány óra eredményeiről dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Valgut Zoltán rendőr (balról) és Tóth András a kormányhivatal főosztályvezetője beszélt

– A június 7-9 közötti európai közúti ellenőrzési akcióban tíz ország – svédek, németek, csehek, szlovákok, lengyelek, szlovének, horvátok, bulgárok, ukránok, románok – közlekedési szakemberei vettek részt – hangsúlyozta dr. Sifter Rózsa zalai kormánymegbízott, aki hozzátette: az elmúlt évben végzett ellenőrzések során közel 8 ezer járművet vizsgáltak át a megyében és a feltárt szabálytalanságok miatt közel 95 millió forint bírságot szabtak ki. – A mostani akció két célt szolgál, egyrészt a résztvevő uniós országok szakemberei tapasztalatokat cserélhetnek, másfelől kiemelt figyelmet kívánunk fordítani a veszélyes anyagokat szállító járművek biztonságára, valamint a sofőrök esetében a pihenőidő betartására.

Ez utóbbival amúgy most is akadtak problémák, az ellenőrzés során több olyan kamionost is találtak, akik vagy nem tartották be a kötelező pihenőidőt vagy megbabrálták a tachográfot.

– Az ellenőrzés első két órájában három teherjárművet kellett kivonni a forgalomból, azoknál ugyanis olyan mértékű műszaki hibákat találtak a szakemberek, melyek komoly veszélyt jelentettek a közúti forgalomra – árulta el Tóth András, a Zala Megyei Kormányhivatal közlekedési hatósági főosztályvezetője, aki hozzátette: az ellenőrzés – a járművek műszaki állapota mellett – kiterjedt az engedélyek, iratok meglétére is, kiváltképpen a nem uniós tagországokból érkező fuvarozók esetében.

– Főként a személyszállítás szabályainak megsértése miatt kellett intézkedni, volt autó, amelyikben többen ültek a megengedettnél és pár esetben a gyermekek szállítása sem volt megfelelő – summázta az első pár óra eredményét Valgut Zoltán, az eszteregnyei autópálya alosztály vezetője.

Az akció céljairól és az első néhány óra eredményeiről dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Valgut Zoltán rendőr (balról) és Tóth András a kormányhivatal főosztályvezetője beszélt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!