Hírek

2017.05.14. 06:41

Ősz elejére készül el a kilátó a Csónakázó-tónál

NAGYKANIZSA - Gőzerővel dolgoznak a Csónakázó-tó emblematikus kilátójának felújításán. A kivitelezéssel megbízott vállalkozás egyelőre a beton aljzat megerősítését végzi, de hamarosan a torony szerkezeti javítása is elkezdődik. A kilátó ősz elejére készül el.

Pásztor András

Lassan már másfél hónapja, hogy elkezdődtek a felújítási munkálatok a Csónakázó-tónál lévő kilátónál. A közel 125 millió forintból megújuló létesítménynél komoly munka folyik, a minap éppen a beton alapot erősítették a szakemberek.

– A tornyot nem bontják el, miután az acél vázszerkezet egészen jó állapotban maradt – magyarázta Gál Károly, a létesítmény kezelésével megbízott és a beruházást finanszírozó Zalaerdő Zrt. vagyongazdálkodási osztályvezetője. – Egyelőre a beton aljzat megerősítését végzi a kivitelező, a becslések szerint közel 230 tonna beton kerül elterítésre a kilátó négy tartóoszlopa mentén. Ezt követően kerülhet sor a vázszerkezet kisebb hibáinak javítására, majd a korlátok és lépcsők kialakítására. Ez utóbbiakat – az időtállóság miatt – nem fából, hanem fémlemezekből alakítjuk majd ki.

Mint megtudtuk: a torony földszintjén egy rendezvénytér kerül kialakításra, a panorámát pedig két teraszról lehet majd csodálni.

– A torony legfelső szintjére, ami több mint 40 méter magasan található, csigalépcső vezet majd, így pazar kilátás nyílik majd a Csónakázó-tóra és a környékre – folytatta Gál Károly, aki az üzemeltetés feltételeiről is szólt pár szót. – A tervek szerint egy automata beléptető rendszeren keresztül, jelképes összegért cserébe lehet majd felmenni a kilátóba, mely a biztonság megteremtése és az üzemeltethetőség feltételeinek megteremtése miatt indokolt.

A kanizsai kilátó története tehát rövidesen újabb fordulatot vehet. Mint ismeretes: a létesítményt, ami anno fúrótoronyként funkcionált, Nagylengyelben, Dióskálon és Bázakerettyén is használta az olajipar. Később, a hetvenes években a tornyot leselejtezték és átadták Nagykanizsa önkormányzatának. A város akkori vezetése a rendelkezésére bocsájtott toronyból kilátót építtetett, ami ezt követően került a Csónakázó-tó keleti részén lévő parkerdőbe. Az építmény idővel a tó környékének emblematikus  látványossága lett, népszerű a turisták körében. Azonban idővel – állagmegóvás híján – az állapota leromlott és a balesetveszély miatt le is kellett zárni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!