Hírek

2016.11.05. 17:50

Ősziesre hangolt programok

Az ősz színeit nemcsak a természetben láthatjuk, de otthonunkat is díszíthetik a különböző árnyalatú levelek és termések vagy az ezekből készült dekorációk, figurák. Ezek elkészítéséhez is ötleteket kaphattak gyerekek és felnőttek az őszi szünetben megszervezett kézművesfoglalkozásokon.

Korosa Titanilla

Keszthelyen, a Goldmark Károly Művelődési Központ Tök jó napján töklámpásokat faraghattak a családok, s kóstolhattak olyan édességeket is, melyekbe e zöldség került: ízlelhettek tökös- mákos rétest, tökös kókuszgolyót vagy mézes tököt. Az is kiderült: a kerek termés játék is lehet, hiszen tökgurító versenyt is rendeztek a Sétálóutcán – ez akár otthon is érdekes időtöltés lehet. A Múzeumok őszi fesztiváljához kapcsolódva több kiállítóhely is szervezett kézműves-foglalkozásokat. Az Ősz(i)re hangolva mottójú országos sorozat keretében a Balatoni Múzeum két programmal is várta az érdeklődőket: a Mesterségek napján régi, de ma is élő kézműves foglalatosságok fortélyait ismerhették meg és próbálhatták ki kicsik és nagyok, de őszi termésdíszeket, lámpást és libafigurát is alkothattak. A Helikon Kastélymúzeum modellvasút- kiállításához kapcsolódóan pedig a modellezés alapjaival ismerkedhettek a gyerekek. S bár az őszi szünet a végéhez közeledik, az ősz szépsége nem múlik el.

Őszi kézműves játszóház Nagykanizsán. Képünkön lázas munkában Lukács Judit, Bacsi Bianka, Orsós József és Lipódi László, a fiatalok Horváthné Gelencsér Edit vezényletével tevékenykednek Fotó:Horváth-Balogh Attila

Parkok és erdők várják a barangolókat: családi program lehet egy hosszabb-rövidebb túra, melynek során nemcsak az ezernyi színben pompázó tájat csodálhatjuk meg, hanem gyűjtögethetjük is a természet ajándékait. A gyenesdiási Festetics Imre Állatpark november elejétől ingyenesen látogatható, ott őshonos magyar állatokkal ismerkedhetnek a látogatók. S lassan közeledik a Márton- nap, ami ismét bővelkedik majd családi programokban. Hévízen lámpáskészítő versenyt hirdettek, s a jövő szombati Mártonnapi családi fesztiválon lesz libafuttatás és gyermekműsorok, koncertek, vasárnap pedig jótékonysági játékvásár. A keszthelyi Georgikon Majormúzeum pedig a Márton-naphoz közeli szombaton tartja majorbéli őszbúcsúztatóját: állatsimogatóval és programokkal várják majd a családokat. A felnőttek helyi, régi és új borokat, ludas ételeket kóstolhatnak, az élménygazdaságban kézműves-foglalkozások, tökfaragás várja a gyerekeket. Lesz táncház, s mikor besötétedik, a résztvevők töklámpásokkal járhatják körül a múzeumot és udvarát.

Nagykanizsán a városi diákönkormányzat és a Kanizsai Kulturális Központ szervezésében két alkalommal is őszi kézműves játszóházba várták a gyerekeket a tanítási szünetben. A foglalkozások Lukács Judit vezetésével zajlottak, az első napon papírfonás volt a program, csütörtökön pedig őszi ajtódíszt készíthettek a résztvevők.

- Hagyomány, hogy a diák-önkormányzattal együttműködésben a nagyobb, tehát a húsvéti, a nyári, az őszi és a téli tanszünetben kézműves játszóházat szervezünk azoknak a gyerekeknek, akik hasznosan szeretnék eltölteni a pihenőidőt - hallottuk Horváthné Gelencsér Edittől, a foglalkozásoknak otthont adó Hevesi Sándor Művelődési Központ intézményegység-vezetőjétől. - Elsősorban közép- és általános iskolásokat vártunk, de természetesen, ha fiatalabb gyerekek jöttek, őket sem küldtük el, így kisebbek és nagyobbak egyaránt sikerélményhez juthattak. Szerdán pedig agykontroll-tanfolyamot is indítottunk gyerekeknek, kifejezetten az őszi szünetre időzítve, 8-14 évesek számára.

A városi diákpolgármester, Bacsi Bianka méltatta a kezdeményezést, és szólt a diák-önkormányzat további terveiről is. Elmondta: november 11-én Márton-napi rendezvényük lesz, vetélkedőkkel, tréfás versenyekkel, decemberben pedig adventi programokkal készülnek. Jótékonysági estet szerveznek, s ehhez kapcsolódóan készítenek karácsonyfadíszeket, mézeskalácsokat, amelyeket értékesítésre szánnak, s a bevételből karitatív szervezeteket támogatnak majd.

A Lenti környéki településeken a járási feladatokat is ellátó Napsugár Családsegítő és Gyermekjóléti Központ és Szolgálat munkatársai szerveztek őszi kézműves-foglalkozásokat a gyerekeknek több településen is. A néhány napos őszi szünidőben a gyermekjóléti központ vállalta fel, hogy segítséget nyújt a szülőknek és hasznos tevékenységekkel foglalja le az óvodásokat és az iskolásokat. Reszneken egész napos, Rédicsen délutáni foglalkozáson vehettek részt a gyerekek, míg Csömödérben a helyi könyvtár és a védőnő közreműködésével egyik délelőtt várt kézművesprogram a résztvevőkre a halottak napját követően.

A rédicsi kultúrházban pénteken délután szép számmal gyűltek össze kisebb és nagyobb gyerekek, voltak, akik szülőkkel, nagymamával együtt érkeztek, hogy az ősz jegyében különféle ajtó- és asztali díszeket készítsenek levelek és őszi termések felhasználásával.

- Elkísértem a foglalkozásra az unokámat - mondta a nyugdíjas Völgyi Ferencné, aki több nagymamához hasonlóan aktívan tölti a szünidőket, hiszen gyakorta ő vigyáz még óvodás unokájára.

- Játékkal lehet leginkább lefoglalni a gyerekeket, és jók az ilyen közösségi foglalkozások is, ahol hasznosan töltik el az időt, akár a szülőkkel, nagyszülőkkel közösen. Nálunk a faluban még kevéssé jellemző, hogy olyan egész napos foglalkozásokat szerveznek a szünidőben, ahol biztosított a gyermekfelügyelet is, de nincs is erre igazán szükség, hiszen többségében a nagyszülők vagy a rokonság közül valaki vigyáz a gyerekekre ez idő alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!