Hírek

2017.06.02. 18:50

Fejlődő közlekedés: Öt éven belül 4000 milliárd forintot költenek útra, vasútra

ZALAEGERSZEG Felületes szemlélőknek úgy tűnhetett, hogy a legnagyobb érdeklődést pénteken is a gépjármű-szimulátorok váltották ki az első zalaegerszegi Mobil jármű és logisztikai kiállítás látogatóiból, de a második nap már inkább szállítmányozásról, utazásról és közlekedésfejlesztésről szólt.

Arany Gábor

E témaköröknek szentelték a Zalakerámia sportcsarnokban megrendezett konferencia előadásait. Balaicz Zoltán, a megyeszékhely polgármestere köszöntőjében emlékeztetett, hogy a modern városok program része a logisztikai központ és konténerterminál, amelynek megvalósításáról hamarosan megszülethet a kormány döntése. Vigh László országgyűlési képviselő a járműipari tesztpályára utalva elmondta, jövő kedden megkezdődhet az építkezés és a pálya első üteme várhatóan 2018 nyarára el is készül. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, dr. Fónagy János arról számolt be, hogy 2022-ig közel négyezer milliárd forintot költenek a hazai köz- és vasút fejlesztésére. Magyarországon 130 ezer kilométer közút található, ebből 30 ezer tartozik állami fenntartásba a 2000 kilométer gyorsforgalmi úttal együtt. Az említett összeg kétharmadát a közúthálózat, a többit a vasút korszerűsítésére szánják. Megemlítette, hogy ennek a pénznek a zömét a hazai költségvetésből biztosítják és nem uniós támogatásból. Ebből minden megyei jogú várost bekötnek a gyorsforgalmi utak hálózatába, minden autópálya, autóút eléri a határt és magas színvonalú közúthálózattal szolgálják ki a kiemelt gazdasági régiókat. Összesen közel 900 km gyorsforgalmi út és autópálya épülhet 2022-ig.

Különösen a fiatalok körében volt népszerű a versenyautó-szimulátor. A volánnál Jánosi András, aki Gelséről látogatott el a Mobil kiállításra Fotó: Pezzetta Umberto

Emellett költeni kell a 3-5 számjegyű utakra is, mert ezeken közlekedik a lakosság jelentős része. A kormányzati elképzelések szerint a vasút fejlesztésre fordítandó 1500 milliárd forintból 882 kilométer vasútvonal korszerűsítése történik meg, 45 ezer férőhellyel bővül a járműkapacitás. Zalaszentivántól Nagykanizsáig folytatódik a vasútvonal villamosítása, amelynek révén a GYSEV hálózatának 90 százaléka villamosított lesz. A miniszterhelyettes beszélt arról is, hogy a Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő R76-os gyorsforgalmi út a 76-os főúttól eltérő nyomvonalon épül meg, várhatóan 2022-ig. A 76-os négysávosítása Zalaegerszegnél 2018 elejére elkészül. Várhatóan 2019-ig lezárul az M9-es út Vasvár és Zalaegerszeg közötti szakaszának előkészítése, 2018 végéig teljes hosszában elkészül az M70-es autóút négysávosítása. A nap további részében szó esett légi és tengeri szállításról, logisztikáról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!