Hírek

2016.10.08. 12:09

Ötödik agaras találkozó (frissítve)

Néhány tárcsa, sarokköszörűvel forgatott dobra feltekeredő pár száz méter zsinórral húzott nejlon fólia, azaz műnyúl és nagy mező.

Arany Gábor

Nagyjából ennyi kell az agarak futtatáshoz. A szellemes megoldással a bödei régi focipályánál találkozhattunk szombaton, ahol a villámsebes lábú vadászkutyák ötödik találkozóját rendezték meg.

– Mi más – kérdezett vissza csodálkozva Tóth Zoltán, amikor tudakoltuk, miért pont agárral foglalkozik?  – Barátságos, könnyen tanítható, ha kell, önállóan dönt, de legfontosabb benne az űző hajlam, mert mindenre felfigyel, ami mozog, és annak utánaered – jellemezte a fajtával húsz éve foglalkozó bödei férfi. – Ezért használták vadászatokra. Ott terjedtek el, ahol nagyobb nyílt és sík területek voltak, ahol szemmel követhették és elfoghatták a vadat. Így alakultak ki a fajták is: orosz, perzsa, angol, spanyol, magyar agár – sorolta.

A 60-70 kilométeres óránkénti tempót elérő agár utoléri, elfogja és megöli a vadat, ami hamarosan megint legális lesz hazánkban is, mert januártól újra lehet vadászni velük, bár a végrehajtási rendelet még nem jelent meg erről. Ezzel a solymászat, íjászat mellé a harmadik hagyományosnak mondott magyar vadászati módszer is visszatér. Agárral vadászni azonban csak a gazda és a kutya vizsgáját követően lesz mód mégpedig kizárólag rókára, aranysakálra és mezei nyúlra. Minden más rapsickodásnak számít és büntetendő.

– A múlt század közepéig, amíg engedélyezett volt az agaras vadászat, addig klasszikus zsákmányállata a mezei nyúl volt, amelynek populációja az idő tájt rendkívüli minőséget ért el. Ugyanis általában a leggyengébbeket fogták meg az agarak, amelynek anatómiája hasonlít a mezei nyúlra. Azt tartják, hogy a legjobb nyulat a legjobb agár sem éri utol – magyarázta.

A Magyar Agártenyésztő és Hagyományőrző Egyesület rendezvényére félszázan jöttek el az ország minden részéből és a határon túlról is. Nos, ha valaki látottak alapján azt hitte volna, az agár fékezhetetlen energiabomba, aki mellé hosszútávfutó vagy lovas ember való az téved. Erről győzött meg Papp Gábor, aki Bólyról érkezett Szársomlyó-hegyi Bodza nevű kilenc hónapos agarával.

– Előtte dobermannom volt, az munkakutya, folyamatosan igényelte a feladatokat. Bodza teljesen más, sokkal önállóbb, imádja az embereket, velünk él a lakásban, ráadásul viszem magammal a munkahelyemre és szinte egész nap ott alszik az irodában. Reggel, este fut egy kicsit, nem nagy a mozgásigénye, de ha üldözni valót lát, akkor már beindul – magyarázta.

S valóban, a pályán egymás után álltak starthoz a kutyák. A Szombathelyről érkezett Ficsúr is puskagolyóként lőtt ki a fűben őrült tempóban végigcsúszó műnyúl, azaz viseletes fóliadarab után. Ám hamarosan igazolta, amit  az agárról tartanak, hogy okos, hiszen vadászat közben egyedül kell döntenie. Nos, Ficsúr, az agárfiú az első kanyar és 200 méter megtétele után leállt, majd visszafutott gazdájához. Látszott rajta rajta, tudja felesleges az egész pályát megkerülni, a műnyúl úgyis visszajön a kezdőponthoz, a csörlőhöz, és tényleg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!