Hírek

2016.05.18. 13:27

Otthonra lel Ágoston - néhány hét múlva elhagyhatja az intenzív osztályt

Zalaegerszeg - Az önkormányzat segítségének köszönhetően megoldódik a gépi lélegeztetésre szoruló Ágoston és édesanyja lakásgondja.

Magyar Hajnalka

Szűk két hete írtunk a súlyos izomsorvadással küzdő Ágoston és édesanyja, Bánrévi Mónika nehéz helyzetéről. A fiút a Zala Megyei Kórház intenzív osztályán ápolják, ám mobil lélegeztetővel hazaadnák, ha Mónikáék lakása nem volna penészes, dohos. Cikkünk nyomán többen segítséget ajánlottak. Egy férfi internet hozzáférést ajándékozott Ágostonnak, egy hölgy pedig vészhelyzetben tett korábbi fogadalmát váltotta valóra adományával.

Bánrévi Mónika és Ágoston. A fiú örökletes izomsorvadásban szenved, légzése csak gépekkel tartható fenn (Fotó: Katona Tibor)

Olyan is akadt, aki átmenetileg lakhatást biztosított volna anyának és fiának. A géppel lélegeztetett fiú azonban csak garantáltan biztonságos, egészséges lakásba helyezhető át az intenzív osztályról. Mint megírtuk, a LÉSZ Kft. vállalta, hogy teljesen felújítja a Falumúzeum utcai jelenlegi lakást, ám az édesanya aggodalmait nem sikerült maradéktalanul eloszlatni. Ezért az önkormányzat és a LÉSZ Kft. más megoldást keresett.

- Fontos feladatunknak tekintettük, hogy a gyógyíthatatlan beteg fiú méltó körülmények közé térhessen haza, kerestük a megoldást - bocsátotta előre Tolvaj Márta alpolgármester. - Megürült egy önkormányzati lakás a Kispest utcában, de az nem felelt meg minden speciális szempontnak. Szerencsére fel tudtunk ajánlani egy teljesen felújított, Landorhegyi úti földszinti lakást, amit az édesanya a LÉSZ Kft. ügyvezetőjével megtekintett, s minden igényt kielégítőnek talált. A lakás rendkívüli bizottsági ülés keretében kiutalható a családnak, tehát a megoldás megszületett.

Konzultáltak a kórházzal is a mobil lélegeztető eszköz beszerzéséről. Ennek folyamata ugyanis addig nem indulhatott el, amíg nem volt garantálható, hogy Ágoston egészséges lakásba kerülhet. A beszerzés, valamint az eszköz használatának betanulása hozzávetőleg egy hónapot vesz igénybe, ezt követően remélhetőleg már nem lesz akadálya a költözésnek.

Az örömhír mellett Bánrévi Mónikának továbbra is súlyos gondot jelentett, hogy szerény anyagi lehetőségeiből miként tudná kigazdálkodni a kétszobás, összkomfortos lakás bérleti díját és rezsijét. Ez ügyben is támogatóra talált.

- A gondról értesülve úgy határoztam, hogy a polgármesteri keretből hozzájárulok a lakásfenntartással kapcsolatos kiadásokhoz - mondta el lapunknak Balaicz Zoltán polgármester.

Az édesanya szerdán tőlünk értesült a polgármester gesztusáról.

- Örök életemre hálás leszek érte, s mindenkinek, aki segített abban, hogy Ágostont hazavihessem egy egészséges otthonba - reagált Bánrévi Mónika. - A lakás gyönyörű, álmomban sem reméltem ilyet, s egyedül soha nem is tudtam volna biztosítani a fiamnak. Végre megnyugodhatok egy kicsit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!