Hírek

2015.11.25. 08:31

Öveges professzor szellemében

Zalaegerszeg – Miként lehet ecettel és szódabikarbónával léggömböt felfújni, vagy eloltani a gyertya lángját, esetleg villanymotort fabrikálni elemből, drótból, mágnesből?

Arany Gábor

Aki olyan szerencsés volt, hogy kedden részt vehetett az egerszegi Munkácsy-középiskola Öveges-délutánján az mindezt láthatta és még számos más érdekes kísérletet is. Az intézményben kedden a tizennegyedik alkalommal rendezték meg a pákai származású híres fizikaprofesszor emlékének adózva a szórakoztató és ismeretterjesztő délutánt.

Sepsi Csombor (Landorhegyi iskola, Zalaegerszeg)

– Általános diákok számára hirdettük meg a versenyt. Feladatul azt kapták,  hogy saját készítésű eszközökkel mutassanak be fizikai kísérleteket, akárcsak anno Öveges professzor – magyarázta Kulcsárné Kalamár Zsuzsanna, a matematika-fizika munkaközösség vezetője. – A tapasztalatok szerint érdekességet mutatnak be, kevésbé kötődnek a tananyaghoz – tette hozzá.

Varga Boglárka (Csertán iskola, Alsónemesapáti)

Azt már a verseny másik „motorja”, Némethné Tóth Krisztina fizikatanártól tudtuk meg, hogy nyolc általános iskolából érkezett a mintegy harminc diák, a megyeszékhelyen kívül Zalaszentgrótról Bakról, Alsónemesapátiból. Érdekességként említette, hogy idén többen nem versenyezni jöttek, hanem nézőként látogattak el az Öveges-délutánra.

Sári Ábel László (Csertán iskola, Alsónemesapáti)

A versenyben értékelték az előadás ötletességét, a megvalósítás módját, a magyarázatot, és a legjobbak a Munkácsy iskola alapítványának és a szakképzési centrumnak köszönhetően  informatikai eszközökkel gazdagodtak.

Életes Márk (Csertán iskola, Alsónemesapáti)

Póczak Péter (Csertán iskola, Alsónemesapáti)

Eredmények:

I.  hely

Lukács Lili, Mészáros Alexa – Öveges József Közép-zalai Általános Iskola - Páka Golubovics Kamilla – Petőfi Sándor Székhelyiskola – Zalaegerszeg

II.  hely Életes Márk – Csertán Sándor Általános Iskola Alsónemesapáti Nemes Péter – Göcsej Kapuja ÁMK - Bak Sepsi Csombor – Landorhegyi Általános Iskola Zalaegerszeg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!