Hírek

2017.03.10. 17:53

Fejlesztések saját erőből és pályázatból Pacsán

Pacsa - Közművesített építési telkeket alakít ki a kisváros önkormányzata az iskola és az óvoda közelében. Erről is döntöttek a képviselők, amikor minap elfogadták az idei költségvetést.

Arany Gábor

A település 416 millió forintból gazdálkodhat ebben az évben, ám ez az összeg elérheti a 600 millió forintot, ha sikerül a tervezett beruházásaikra fejlesztési támogatásokat nyerni - kezdte tájékoztatását érdeklődésünkre Kelemen Tamás polgármester. A testület két ízben tárgyalta a költségvetést, amit ellenszavazat nélkül fogadtak el, tartalmát a közmeghallgatáson ismertették a polgárokkal.

- Stabil pilléreken áll a tervezet, amiben 70 millió forintot fejlesztésre szánunk - fogalmazott Kelemen Tamás. - Legfontosabb célunk, hogy meglévő intézményeinket, kötelező és önként vállalt feladatainkat az eddigi színvonalon lássuk el. A városban működő civil szervezetek és a plébánia is a szokásos támogatásra számíthat. Az önkormányzathoz tartozó minden érintett dolgozó megkapja a minimálbér emelését, ami 10 millió forintba kerül a városnak - sorolta.

A József Attila utcában zajlik az építési telek kialakítása.

A fejlesztésekre áttérve elmondta, hogy nyár végén tervezik átadni a teljesen felújított, 270 ülőhelyes multifunkciós, színház-, előadó-, és konferenciatermet. Idén a Kis és a Gagarin utca újulhat meg; az előbbi teljes aszfaltozást kap, utóbbinak az északi felét érinti a rekonstrukció a játszótérig. A futballpálya öltözőjének 5 millió forintba kerülő felújítására sikerült támogatást nyerni, az önkormányzat pedig biztosítja az önrészt, közel másfél millió forintot. A képviselők döntöttek arról is, hogy közművesített építési telkekkel támogatják a letelepülni vágyókat. A 800-1300 négyzetméteres területeket kedvezményes áron kínálják.

Kelemen Tamás polgármester Fotó: Önkormányzat

A polgármester beszámolt arról is, hogy a '90-es évek óta változatlan kommunális adót megemelték a családi házankénti korábbi 4000 forint/évről 6000-re. Ebből 2,4 millió forintot terveznek beszedni, ami fedezi a egészségügyi szolgáltatások díját: hétvégi fogorvosi és orvosi ügyelet, valamint a pacsai fogorvosi rendelő üzemeltetését.

A polgármester elmondta, ha sikeresek lesznek a pályázataik, akkor közel kétszázmillió forint támogatáshoz juthatnak. Ebből az ipari parkban szennyvízcsatornát, közvilágítást, járdát építenének. Ezenkívül az egészségház, valamint a Szent István téri irodaház belső felújítása szerepel a tervekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!