Hírek

2016.06.21. 13:39

Pályaorientáció a Kisinas Táborban - Szünidei program, ami segít szakmát választani

Zalaegerszeg – A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a két megyei jogú városban beindította az általános iskolások pályaorientációját segítő Kisinas Tábort.

Hajdu Péter

Egyrészt jó és érdekes szünidei program a gyerekeknek, és ha a pályaválasztás előtt álló fiatalnak, s szüleinek segít a pályaválasztásban, hasznos elfoglaltság. Nemcsak számukra, hanem a szakemberhiánnyal küzdő zalai gazdaság számára is az lehet.

A tábor zalaegerszegi csoportját látogattuk meg kedd délelőtt, amikor a Munkácsy iskola tanműhelyeiben néztek meg, s részben ki is próbáltak sok érdekességet.

Varga Szabolcs és Cséber Gyula hetedikes tanulók Velő Roland szakoktatót figyelik, aki sakkfigurát esztergált egy CNC gépen. Fotó: Pezzetta Umberto

– Most éppen egy CNC esztergagépen az oktatónk segítségével műanyag sakkfigurát gyártanak, és természetesen hazavihetik a gyerekek, amit csinálnak. Megmutatjuk a CNC szimulációs termünket, a hegesztő szimulátort, megnézik az autódiagnosztikai labort, egy autó teljes elektronikai vizsgálatának folyamatát, a teljes autószerelő műhelyt, a lányok pedig a másik tanműhelyben megnézhetik a fodrászképzés alapozását, a női szabók munkáját, sőt, a felnőttképzésben történő műkörömépítő tanfolyamra is bemehettek – mondta Mórocz Tibor gyakorlati oktatásvezető.

Hozzátette, direkt a végére hagyták a robottechnika alapjainak bemutatását egy drón repülővel, mert onnan nem szívesen mennének tovább a gyerekek.

– Tavaly először Nagykanizsán szerveztük meg a hetedikesek pályaorientációs táborát, most pedig mindkét városban beindítottuk, Zalaegerszegen először. Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk tavaly a szülőktől, többüknek megkönnyítette a döntést a pályaválasztáskor. Sokszor a szülők is tanácstalanok, sokan kerestek bennünket, a Zalaegerszegen is beindult táborba több tankerület általános iskoláiból 32-en jöttek el erre az öt napra – mondta Csiszár Ildikó, a kamara munkatársa.

A gyerekek reggel érkeznek, meglátogatják a szakképző iskolák tanműhelyeit, és három vállalkozásnál nézik meg a szakmák működését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!