Hírek

2017.09.03. 08:21

Közel félezer gazdászjelölttel bővült a Georgikon-családja

KESZTHELY Az új hallgatók ünnepélyes fogadalomtételével, kitüntetések, díszoklevelek átadásával kezdődött az új tanév a Pannon Egyetem Georgikon karán.

Szabó Zsófia

A Balaton színházban szombaton tartották a tanácsüléssel egybekötött évnyitó ünnepséget, melyen Dr. Gelencsér András rektor kiemelte: Európa első, szervezett agrárképzést folytató intézménye, a kétszázhúsz éves Georgikon egyetem, ami gróf Festetich György kezdeményezésére jött létre. Kiegyensúlyozott portfóliójú, stabil, nemzetközileg jegyzett, minőségi képzést, kutatásokat folytató intézmény áll a nagymúltú egyetem mögött.

– Ez többek közt a kiválósági rangsorokban, a nagy, hazai tudományegyetemek utáni első helyezést, az országosan kiemelkedő kutatási eredményeket, a színvonalas tehetséggondozást, hallgatóink versenyeken elér eredményeit jelenti – hangsúlyozta.

Ezután dr. Polgár J.  Péter dékán mondott beszédet. Elmondta: a keszthelyi kampuszon háromszázhatvannégy elsős, a székelyudvarhelyin a hónap végétől húsz-huszonöt, míg a keresztfélévben felvett ötvenhét diák mellett kilenc, PhD-s hallgató kezdte meg tanulmányait.

Az elsőéves, több száz hallgató képviseletében Arnóth Júlia tette kezét a jogarra, az eskü elhangzása alatt

Jelezte azt is: talajtani, növényvédelmi szakjaikra, szakmérnöki továbbképzéseikre még folyamatban van a felvételi eljárás.

– Az országos adatokat nézve azt tapasztaljuk, az előző évekhez hasonlóan ezúttal is csökkent az agrárszakokra jelentkező országos összlétszám – közölte a dékán. –Az idei volt az első olyan időszak, ahol már szűkített szakstruktúra alapján jelentkezhettek a hallgatók az agrár felsőoktatásba. Három alap, két mesterszakot nem indíthatunk – összegezte dr. Polgár J. Péter. Azt is, pozitív kilátásra ad okot az újra megjelenő, osztatlan, ötéves agrármérnök szak indításának lehetősége, bár ez a kieső képzések ellensúlyozására nem elegendő.

A beszédek után díszoklevelet vehettek át az 50, 60, 70 éve végzett gazdászok. Majd az elsőévesek tettek ünnepélyes esküt, akiket az egyetem vezetőin túl a polgármester, Ruzsics Ferenc is köszöntött. Ezt követően kitüntetéseket adtak át. A Bakonyi Károly-díjat dr. Pálfi Dénes, a Pro Universitate Pannonica Emlékérem nagyezüst fokozatát Dr. Poór Judit, a „Jó Tanuló – Jó Sportoló” kitüntetést Kovács Renátó kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!