Hírek

2017.09.04. 18:05

Parlagfű a napraforgó-ültetvényen

Benőtte a parlagfű a mumori és lentiszombathelyi városrészek közt található napraforgó-ültetvényt.

Arany Gábor

A mumori városrészben élő egyik olvasónk hívta fel figyelmünket arra, hogy a két településrész között található, több hektáros napraforgó-ültetvényt szinte teljesen benőtte a parlagfű.

A két városrész között található a parlagfűvel borított napraforgó-ültetvény Fotó: Korosa Titanilla

Az ültetvény egy része az ingatlanok mögötti területen található, közel a lakóházakhoz. Az ott élők főként a parlagfű allergiás tüneteket okozó hatása miatt aggódnak, többen is jelezték, hogy a ház udvarára sem tudnak kimenni a növény allergén hatásai miatt. A helyiek szeretnék elérni, hogy a terület tulajdonosa odafigyeljen a parlagfű kiirtására.

Megkerestük a kérdéssel az illetékes hatóságot, a Zala Megyei Kormányhivatal Lenti Járási Hivatalának Földhivatali Osztályát, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a parlagfű felderítésre irányuló helyszíni szemle során ellenőrizték a Lenti-Mumor városrésszel szomszédos, Lentiszombathely felé haladva bal oldalon található földrészletet.

Megállapították, hogy a földterület parlagfűvel fertőzött, ennek megfelelően a helyszínen jegyzőkönyv készült az ingatlan ellenőrzéséről. A földrészleten található parlagfű növények már az ellenőrzés idején virágoztak és átlagos magasságuk meghaladta az egy métert.

A földhivatali osztály munkatársai a helyszíni ellenőrzésről készült jegyzőkönyvet rögzítették az országos parlagfű nyilvántartó térinformatikai szoftverben, illetve továbbították az eljárást a Zala Megyei Kormányhivatal Zalaegerszegi Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztályának Növény és Talajvédelmi Osztályához további ügyintézésre.

Közérdekű védekezés elrendelésére nem került sor, mivel a földrészleten található napraforgó agronómiailag megfelelő, a terület termő táblának minősül.

A növény és talajvédelmi osztály az eljárásában növényvédelmi bírságot fog kiszabni az ingatlan földhasználójára.

Allergiás tüneteket okoz a parlagfű

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!