Hírek

2017.06.14. 18:00

Középmezőnyben a SzakembAIRek

ZALAEGERSZEG A középmezőnyben végzett a Pannon Egyetem Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézet hallgatóinak egerszegi csapata a tizedik pneumobil versenyen.

Arany Gábor

A sűrített levegő hajtású jármű alkotói a napokban számoltak be támogatóiknak a versenyről és mondtak köszönetet a segítségért. A léghajtásos autók, másként pneumobilok évről évre Egerben megrendezett versenyébe idén negyedik alkalommal neveztek be zalai egyetemisták. A hallgatók építette, sűrített levegő üzemanyagú járművek megmérettetése az Aventics Hungary Kft. kezdeményezésére jött létre 2008-ban. Az alap a cég által gyártott, alternáló mozgásra képes pneumatikus munkahenger. Ez a motorja a könnyűszerkezetes járműveknek, amelyekben a súlycsökkentés érdekében nagyon sok a kerékpáralkatrész. Május első hétvégéjén az egri Érsekkertben megrendezett versenyre hat ország 25 felsőoktatási intézményének 57 csapata nevezett, köztük a zalaegerszegi intézmény hallgatói, akik a SzakembAIRek névre keresztelték magukat. Az alumínium rácsszerkezetű autó három keréken gurul, elöl több lengőkaros futómű és a fogasléces kormánymű teszi könnyűvé az irányíthatóságot. A szóló, meghajtott hátsó kerékre lánc viszi át a nyomatékot két három-három fokozatú kerékpáragyváltó közbeiktatásával. A munkahenger által leadott alternáló erőt a fogasléces-fogaskerekes, két irányban szabadonfutós hajtómű alakítja át forgássá. Ezzel a megoldással sikerült felülmúlni az eddigi egerszegi pneumobilok eredményeit, ahogy erről a verseny élménybeszámolóján a fiatalok szóltak.

- Az ügyességi pályát az elmúlt évhez képest 45 másodperccel rövidebb idő alatt teljesítettük, ami biztató mértékű javulást jelentett - fogalmazott a csapatkapitány, Neuhold Ádám.

Czeili Bálint, Szemenyei Ákos, Neuhold Ádám, Nagy Krisztián és Czinki András (balról-jobbra) a versenyre épített háromkerekű pneumobillal Fotó: AG

Ez azt jelenti, hogy a 700 méteres kört kétszer sikerült teljesíteni, összesen 1 perc 46 másodperc alatt. Ezzel az indulás jogát végül ténylegesen megszerző 40 csapatból a 21. helyen végeztek. Az interneten is megtalálható versenyeredmények szerint a hosszú távú versenyhez 580 méteres pályát jelöltek ki, ezt kellett teljesíteni három kötelező sofőrváltással. Ebben az egerszegiek 1283 métert tudtak megtenni, ami a 26. helyhez volt elegendő. A harmadik versenyszámban a gyorsulást értékelték, ehhez 220 méteres szakaszt jelöltek ki a szervezők. A SzakembAIRek mobilja a mért szakaszon 27,86 kilométer/órás sebességre gyorsult, ami a 28. helyet jelentette számukra, de volt, amikor 30 felett suhant a gép. A feladatot 10 liter 200 bar nyomású levegővel kellett teljesíteni.

A csapat tagjai úgy látják, hogy legjobban a kormányzásban fejlődtek az elmúlt évhez képest, ráadásul műszaki gondok nélkül teljesítették a versenyt, amiből több csapat kiesett a járművek hibája miatt.

- Jövőre újra benevezünk, néhány átalakítást tervezünk a járművünkön - árulta el Neuhold Ádám. - A meghajtott hátsó kereket kisebbre cseréljük, hogy jobban bírja a terhelést, és kevésbé legyen hajlamos a kilengésekre. Emellett a pneumatika csöveken használt csatlakozókat akarjuk nagyobbakra váltani, hogy az áramlási veszteség mérséklődjön, és ez által nőjön a teljesítmény.

A fiatalok hangsúlyozták, a versenyen nem tudtak volna részt venni, ha nem kapják meg a támogatást Zalaegerszegről és környékéről, hiszen tucatnyi cég járult hozzá a pneumobil megépítéséhez, de voltak fővárosi támogatóik is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!