Túl vagyunk a Perseidák javán, de ezen a héten még élvezhető a csillaghullás

Porszemek hullanak a világűrből

2013. augusztus 13., 20:00 szerző: Varga Andor
komment
Az idei augusztusi csillaghullás csúcspontján, keddre virradó éjjel nagy volt a „tűzijáték” a megyeszékhely felett: a Vega Csillagászati Egyesület automata meteorfigyelő kamerája 146 égi fényjelenséget rögzített sötétedéstől hajnalig.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Ráadásul a Bánfalvi Péter amatőrcsillagász házának erkélyén elhelyezett berendezés csak az északkeleti égbolt egy részét fogja be, így a valós „forgalom” – figyelmeztet a szakértő – ennek akár tizenötszöröse is lehetett.

–- A hétköznapi nyelven csillaghullásnak nevezett jelenséget akkor észleljük, amikor kozmikus por érkezik a légkörbe -– magyarázta Bánfalvi Péter. – Ez megtörténik nappal is, csak a napfény miatt láthatatlanul. A Föld a világűrben egy korábban a pályáját keresztező üstökös elhullajtott poranyag-felhőjén halad át. Ilyen felhő a Perseida meteorraj is, amivel minden augusztusban találkozunk. Nem ez az egyetlen ilyen randevúnk az év folyamán, és nem is ez okozza a legintenzívebb „csillaghullást”, de lévén az éjszakák most kellemesebbek mint télen, az „előadás” most élvezhető igazán.

A meteorok többsége mákszemnyi, amely másodpercenként 50-60 kilométeres sebességgel csapódik a légkörbe, s a levegő részecskéivel ütközve azokat fénykibocsátásra gerjeszti. Túlnyomó többségük elég a levegőben, de vannak olyan méretűek is, melyek anyagából „jut” a bolygó felszínére. Bánfalvi Péter azt mondja: az általa üzemeltetett kamera felvételei és mérései alapján egy ilyennek a becsapódási helyét is meg lehetne határozni.

A csillagász hozzátette: a szerdára virradó csúcsponttal az augusztusi „csillaghullásnak” nincs vége, ezen a héten még feltétlenül érdemes figyelni az égboltot. Amelyen elsősorban éjfél után várhatók nagyobb számban a Perseidák felvillanásai.

Varga Andor

2013. augusztus 13., 20:00 szerző: Varga Andor

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...