Hírek

2016.08.17. 15:36

Programok Szent István ünnepén

Zalaegerszegen az ünnepségek augusztus 19-én, pénteken 18 órakor ünnepi szentmisével kezdődnek a csácsbozsoki Szent Sebestyén-templomban.

Ezt 19 órakor ünnepség követi a Szent István-szobornál. Este nyolctól a sportpályán a MOTIVA együttes koncertezik. Szombaton 9.30-kor ünnepi szentmise kezdődik az olai Jézus Szíve-plébániatemplomban. Ezt fél tizenegykor követi az új kenyér megáldása és megszegése. A falumúzeum napja és a kenyérfesztivál 10 órától várja az érdeklődőket. Andráshidán Szent István emlékkövének 20 évvel ezelőtti avatására is emlékezve tartanak ünnepséget a Szent István utcában pénteken 17 órakor. Dr. Gyimesi Endre, a város díszpolgára és volt polgármestere beszédét kulturális műsor követi.

Nagykanizsán a magyar értékek és hagyományok köré összpontosul az ünnepi program, reggel 9.30-kor térzenével indul az ünnep a Deák téren. A zászlófelvonás után 10 órától az Erzsébet téren ünnepi beszédet mond Dénes Sándor polgármester, majd a történelmi egyházak képviselői megáldják az új kenyeret. Rossz idő esetén az ünnepi műsor helyszíne a Medgyaszay Ház lesz. A ceremónia után a programok sora az Erzsébet téren néptánccsoportok bemutatójával, kézművesek kirakodóvásárával, borházak és lacikonyhák kitelepülésével, solymász- és íjászbemutatóval, magyar kutyafajták bemutatójával folytatódik. Fellép a Maszkura és a Tücsökraj, valamint Bye Alex.

Zalaszentgróton 9 órakor a római katolikus templomban szentmisével és kenyérszenteléssel kezdődik az augusztus 20-i ünnep. A városi megemlékezést este hattól tartják, Baracskai József polgármester és Vajda László, az RNÖ elnökének köszöntője után megszegik az új kenyeret. Az ünnepséget zenés, táncos programok követik, az érdeklődők 21 órától gyönyörködhetnek a tűzijátékban.

Pacsán ünnepségen emlékeznek szombaton államalapító királyunkra, Szent Istvánra, s megáldják az új kenyeret is. Az önkormányzat ünnepi rendezvénye nyolc órakor a római katolikus templomban szentmisével kezdődik. Itt áldják meg az új kenyeret. Ezt követi a megemlékezés és koszorúzás a Szent István-szobornál, ahol beszédet mond Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke.

Lentiben szombaton a 8.30-kor kezdődő ünnepi szentmisét követően tartják a városi ünnepséget és az új kenyér megszentelését. A megemlékezésen köszöntőt mond Horváth László polgármester, majd az Énekmondó Együttes műsorával zárul a rendezvény.

A szlovéniai Lendván pénteken tartják a Szent István-napi megemlékezést. A program délután öt órakor a Szent Katalin-templom melletti téren kezdődik, ahol beszédet mond Trócsányi László, Magyarország igazságügyi minisztere, Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke, valamint Szilágyiné Bátorfi Edit, hazánk ljubljanai nagykövete. Ezt követően ünnepi szentmisét tartanak, amelynek főcelebránsa Franc Rezonja, a muraszombati püspöki hivatal nemzetiségi közösségekért felelős vikáriusa lesz.

Zalakaroson szombaton 11.15-kor kezdődnek az augusztus 20-ai programok a Szent István téren, az ünnepi beszéd után koszorúzás, kenyéráldás lesz, elhangzik egy ünnepi vers, majd a Rügyecske Tánccsoport lép fel. Este hatkor szentmisére kerül sor az Isteni Irgalmasság-templomban.

Letenyén 10 órakor szentmise lesz a Szentháromság-templomban, az ünnepi megemlékezés 11 órakor kezdődik a kastélyparkban. Ezen kitüntetések átadására, az új kenyér megáldására kerül sor.

Beleznán új kenyér ünnepet tartanak szombaton 13.30-tól az IKSZT udvarán. A megnyitó után Bojtor Róbert esperes felszenteli az új kemencét, 30 kilónyi lisztből megsütik a magyarok kenyerét, majd kulturális kavalkád és tűzijáték várja a vendégeket.

 

Falunapok

Bakon augusztus 20-án 11 órakor az ünnepi szentmisével kezdődnek a falunap programjai. A faluháznál 14 órától kézműves bemutatók és kirakodóvásár fogadja az érdeklődőket, valamint elkezdődik a község történetéhez kapcsolódó vetélkedő. A gyerekeket különböző játékok és foglalkozások várják, a Szent István-nap és az új kenyér ünnepe fél ötkor kezdődik. Ezt zenés, táncos műsoregyveleg, vidám előadások sora követi.

Újudvaron szombaton rendezik meg a falunapot. Reggel 8 órától ifjúsági horgászverseny kezdődik a horgásztónál, majd ingyenes teniszezési lehetőség lesz a teniszcsarnokban. A sportpályán főzőversenyre, a nemrég felavatott Magyar Történelmi Emlékparkban pedig ünnepi koszorúzásra kerül sor. Háromnegyed 12-kor szentmise a Havas Boldogasszony-templomban. Délután a duplán is ünnepi rendezvény többek közt tortasütő versennyel, kulturális programokkal a Desperado együttes fellépésével és elismerések átadásával folytatódik.

Szombaton tartanak falunapot Lovásziban. Délelőtt kezdődik a főzőverseny, illetve 9 órától a gyermekfoglalkozások, emellett csocsó- és pingpongverseny, valamint lövészet is várja az érdeklődőket. 15 órától oldtimer kerékpárshow keretében velocipédekkel és egyéb kerékpár ritkaságokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők az iskolánál. Délután szórakoztató programok várják a látogatókat, fellép a helyi nyugdíjasklub, lesz ír sztepp és néptánc előadás, színpadra lép Gondos Gabriella énekesnő, majd az Intruders zenekar is. 19.30-kor a Rodeo Duo Country zenekar érkezik, majd 21 órakor tűzijáték, azt követően bál zárja a programot.

Vasárnap Gáborjánházán tartanak falunapot. 11.30 órakor ünnepi szentmisével kezdődik a program, majd 14 órakor Gáborjánháza-Lenti barátságos öregfiúk labdarúgó-mérkőzés kezdődik, a gyerekeket pedig ugrálóvár és kézműves foglalkozás várja. A kulturális műsorban fellépnek a radamosi színjátszók, lesz hastánc bemutató, operett előadás és esti zenés műsor is.

 

Szent István emléktúra

Zalalövőn pénteken délután négy órai kezdettel szervezik meg a XV. Szent István emléktúrát. A program a mindszenti településrész templomában szentmisével kezdődik, majd ezt követően indulnak a hatállomásos túrára a résztvevők. Zárásként éjszakai virrasztást tartanak.

 

Kenyeret mindenkinek!

Pénteken 10 órától kerül sor a nagykanizsai roma nemzetiségi önkormányzat szervezésében a Bogdán János Cigány Kisebbségi Közösségi Házban a „Kenyeret mindenkinek!” című megemlékezésre. A rendezvényt Teleki László országgyűlési képviselő nyitja meg, majd Váron István plébános Szent István vallástörténeti szerepéről beszél. Kardos Ferenc történész Magyarország népe Szent István korában címmel tart előadást, majd Kopár Antal és együttese roma népzenét játszik. Délben a cigányok ételeit kóstolhatják a résztvevők.

 

Nyárbúcsúztató

Vasárnap 15 órától tartják Kisrécse-Kendlimajorban a Kendlimajori nyár 2016 utolsó rendezvényét Czinki László és felesége, Ortrun birtokán. A rendezvény az állatok hagyományos, legelőről történő behajtásával kezdődik, majd felvonulás lesz Kendlimajor utcáján, aztán a Czinki-féle nosztalgia parasztudvarban folytatódik a kavalkád.

 

Makettverseny, kiállítás

Wolfpack 2016 címmel nemzetközi makettversenyt és kiállítást rendeznek augusztus 20-21-én az egerszegi Apáczai téri művelődési központban. A helyszínen kaktuszkiállítás is lesz. A program ingyenes.

 

Búcsúk

Búcsút rendeznek Zalaegerszeg csácsi városrészében, a Henye-hegyi kápolnánál szombaton. A szentmise 11 órakor kezdődik. Aznap délután, szintén Csácsban, a Jószomszédok parkjában partira várják az érdeklődőket. A vidám közösségi délután 17 órakor kezdődik. Lesz kézműves foglalkozás, este hatkor a KISZÖV szenior táncegyüttes ad műsort, amit Takács Attila és családja zenés műsora követi.

Gutorföldén szombaton búcsúi programot rendeznek. 10 órakor szentmisével kezdődik a rendezvény, majd 11 órakor Régi idők Gutorföldéje címmel nyílik fotókiállítás a művelődési házban. A délutáni programok helyszíne a szabadtéri színpad lesz, 14.30 órakor a Szkítia zenekar ad koncertet, majd fellép a helyi tánccsoport, a Gutorföldi Teátrum, a Csádé Zenekar és Szabó Eszter. Este hatkor a helyi és a teskándi öregfiúk labdarúgócsapatai csapnak össze, majd 21 órától utcabál, 22 órakor tűzzsonglőr show várja a látogatókat.

Zalalövőn szombaton rendezi meg a hagyományos csütörtök-hegyi búcsút a helyi Borbarát Kör Egyesület. A program délelőtt 10 órakor kispályás labdarúgó-mérkőzéssel kezdődik, majd délután két órakor ünnepi szentmise keretében áldják meg az új kenyeret. Ezt kulturális műsor követi, de a nap folyamán lesz főzőverseny is.

 

Családi nap

A zalabesenyői közösségi házban szombaton 15 órakor kezdődik a családi nap. Megemlékeznek Szent Istvánról, megszegik az új kenyeret, majd kulturális program, sportbemutató következik.

 

Jótékonyság

Pénteken jótékonysági rendezvényt tart Gutorföldén a Road Wanderers motoros klub. A kismotoros felvonulás 17 órakor indul a szabadtéri színpadtól a Béke térre, ahol 18 órakor szobrot avatnak. Ezután 19 órától koncertek kezdődnek a szabadtéri színpadnál, fellépnek a TMK Rock Band, a Légkalapács, a Zaklatás, a Vida Rock Band és az Ayers Rock zenekarok. A rendezvényen adományokat gyűjtenek a szervezők egy motorbalesetben elhunyt társuk családjának.

 

Történelmi előadások

Márokföldön, a község faluházában szombaton újabb történelmi eladásokra kerül sor. Délelőtt 11 órától Juhász Zoltán a Kárpát-medence zenei ősnyelvéről, délután fél kettőtől Grandpierre Attila a magyar ősvallásról és a király mágusokról, Bíró Lajos a magyar tündér-mitológiáról, míg Bistey Zsuzsa szellemfilozófiai kérdésekről beszél. Az egész napos program nyitányaként délelőtt 10 órakor a veleméri templomban ünnepi szentmisét tartanak, aminek főcelebránsa Majnek Antal munkácsi megyés püspök lesz.

 

Halászléfőzők, táncosok

Lendván, a Ledava-patak parti területen tartják szombaton a XI.. Nemzetközi Halászléfőző Versenyt és a VIII. Nemzetközi Néptáncfesztivált. A program délután kettőkor a főzéssel kezdődik, a néptáncegyüttesek három órakor kezdik meg műsorukat.

 

Nemzetközi bábfesztivál

Lendván, a Városi Színház- és Hangversenyteremben vasárnap délelőtt 11 órakor a svájci Margrit Gysin Bábszínház előadásával veszi kezdetét a XV. Bábkikötő Nemzetközi Bábfesztivál.

 

Hétrétország

Őriszentpéteren tovább folytatódik a Hétrétország – Őrségi Kulturális Fesztivál sorozata. A változatos programok vasárnapig tartanak, csütörtökön mások mellett Berecz András lép fel, pénteken a Betyárjáték című táncszínházi előadást tekinthetik meg az érdeklődők, szombaton a Drummolo ütőegyüttes zenél, míg vasárnap délután két órakor Kercaszomoron Fassang László orgonaművész, Szirtes Edina Mókus hegedűművész-énekes és Szokolay Dongó Balázs népi fúvós szólista közös koncertjével ér véget a tíznapos sorozat.

 

Nemzetközi néptáncgála

Zalalövőn, az általános iskola udvarán felállított sörsátorban csütörtökön este hét órától rendezik meg a XXIV. Nemzetközi Néptánc Gálát. A program során fellép a görög Mygdonia néptáncegyüttes, a spanyol Rebulir folk-együttes, a montenegrói Velje Brdo együttes, valamint a helyi Salla Néptáncegyüttes.

 

Főzőverseny a tónál

Kerkafalván, a Kéthatár-tónál pénteken délután két órakor főzőversenyt és közösségi programot tartanak.

 

Tvrtko a várkastélyban

Egerváron ingyenes előadást tart Vujity Tvrtko televíziós személyiség augusztus 19-én 19 órakor a várkastélyban. A programot eső esetén az általános iskolában tartják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!