Hírek

2016.11.15. 07:13

Rapsic és hivatásos vadász együtt lopott szarvast

Zalaegerszeg - Hivatásos vadász lőszerrel segítette a rapsicot és együtt lopták el a kilőtt vadat is. A két férfi ellen a napokban emeltek vádat.

Arany Gábor

A zalalövői L. Csaba mindig kihasználta a kínálkozó alkalmakat. A vádirat szerint a most 29 éves férfi 2014. augusztus 20-ra virradóan a Borostyán-tavi kempingben ellopott két, a tóparton őrizetlenül hagyott, összesen 60 ezer forint értékű horgászorsót. Egy hónappal később újra felkereste a kempinget, akkor az egyik nyaralóház teraszáról nyolc darab orsókkal és kapásjelzőkkel felszerelt horgászbotot, valamint a tartótáskájukat vitte el. A 126 ezer forint értékű zsákmányból Ezek közül a rendőrök hat darab botot később megtaláltak a  L. Csabánál.

A férfi 2014.  december 19-én késő este egy zalalövői ház melléképületébe jutott be ahonnan szovjet gyártmányú 0,22-es kaliberű kispuskát, valamint 7x64-es kaliberű Mauser golyós vadászpuskát vitt magával. L. Csaba ezt követően – a közel egy évvel későbbi, orvvadászat közbeni lebukásáig – a fegyverekkel több alkalommal, havonta-kéthetente indult portyára. Vaddisznó süldőt, fácánt, kettő őzet és kettő rókát lőtt ki. A  rókákat elrejtette, a többi vadat feldolgozta. A férfi a rapsickodáshoz hivatásos vadásztól kapott lőszert. A most 24 éves H. Szabolcs tavaly 150 darab kispuskához való lőszert adott át L. Csabának, annak dacára, hogy tudta, a férfinek nincs engedélye a fegyver tartására. Ilyen előzmények után állapodtak meg abban, hogy saját feldolgozásra szarvast lőnek ki. Ennek megfelelően H. Szabolcs 2015. november 16-án délután az Őrségben, Szalafő térségben az úgynevezett kíméleti területen szarvasbika borjút lőtt ki. A vadat nem látta el azonosító bilétával, és nem adta le a vadásztársasága tárolójába. A sikeres lövésről értesítette társát és a közeli lakásához hívta. Együtt elmentek az elejtett vadért, a helyszínen szétbontották, a húst a hivatásos vadász autójába rakták, majd elindultak a lakására. Az akció biztosítása érdekében. L. Csaba ment elől gépkocsijával, és másfél kilométerre lemaradva követte őt H. Szabolcs. Otthon a 100 ezer forint értékű vad húsán aztán megosztoztak.

A történtekről tájékoztatást adva a megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba közölte, a két férfi ellen lőfegyverrel, illetve lőszerrel visszaélés, valamint lopás és orvvadászat miatt emelt vádat a Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!