Hírek

2017.01.09. 18:25

Régi álom valósulhat meg

Zalaegerszeg - Régi álom valósul meg azzal, hogy óvoda épül a megyeszékhely andráshidai városrészében. Az alapkőbe az időkapszulát hétfőn délelőtt helyezték el az Öveges József iskola déli oldali udvarán.

Arany Gábor

Oktatási, nevelési intézményként 1885 óta szolgálja a települést az az épület, aminek leváltására rég megérett az idő. Az álom megvalósulásához a településfejlesztési operatív programból nyert a város 359 millió forintos támogatást. Egyebek mellett erről is szólt Balaicz Zoltán polgármester, aki elmondta, az óvoda építését hosszú évek óta szorgalmazták az Andráshidán élők.

A hétfői alapkőletétellel jelképesen induló beruházás a tervek szerint szeptemberre fejeződik be. Az új óvodában megvalósulhat a költséghatékony és fenntartható üzemeltetés, a minőségi óvodai nevelés. Az épületben a négy, 60,5 négyzetméteres csoportszoba mellett öltözők, vizesblokkok, logopédiai fejlesztő, elkülönítő, óvodavezetői iroda, szülői fogadó, melegítő konyha, nevelőtestületi szoba lesz.

Ezzel, a mostani épületben hiányzó funkciók is végre helyet kapnak, valamint alapvető feltételként az akadálymentesítést is érvényesítik mindenhol, ilyen lesz a parkoló, vizesblokk. Emellett a tornaszoba hozzájárul a mindennapos testnevelés zavartalan megszervezéséhez.

Az időkapszula elhelyezése (balról): Sümegi László, Vigh László, Balaicz Zoltán, Novák Piroska tagóvoda vezető, Domján István, az Öveges-iskola igazgatója és Kónya Zoltán, a kivitelező cég ügyvezetője   Fotó: Pezzetta Umberto

Nem csak a városban, az országban is sajnos ritka alkalom, amikor gyerekeket szolgáló intézményt építenek, ezt Sümegi László, a településrész önkormányzati képviselője fogalmazta meg. Reményét fejezte ki, hogy a helyzet megváltozik és mind gyakoribbá válnak az ilyen események. Beszélt arról is, hogy az óvoda régi épületét szeretnék hasznosítani. Az elképzeléseik szerint az itt működő civil szervezetek vennék birtokukba. Az új óvodával kapcsolatban kiemelte, a beruházás többet jelent az óvoda megépítésénél, hiszen szerves egységeként csatlakozik az iskolához, biztosítva a fiatal korosztály nevelésének színterét.

A jövőt építi, aki óvodát épít, s aki ma ilyenre szánja el magát, hosszú időre tervez. Ezt Vigh László országgyűlési képviselő fogalmazta meg. Kiemelte, a kertvárosi óvoda tagintézményeként működő andráshidai óvoda olyan állapotba került, hogy már nem lehetett felújítani, ám ennek dacára kedvelt a szülők, az ide járó több tucat gyerek körében az ott folyó munkának, az ott dolgozóknak köszönhetően.

Az andráshidai óvoda falait 131 éve húzták fel. Hosszú ideig iskolaként működött, majd 1962-től óvodaként használták. Az épület a többszöri állagmegóvási munkálatok dacára rendkívül rossz állapotba került. A Zala vízgyűjtő területén, vizenyős területen áll. A megfelelő épületszigetelés hiányában az épület folyamatosan süllyedt, statikailag instabillá vált. Az életveszély elhárítására 2012 decemberében az épület falain levő repedéseket összevarrták és az alapot speciális eljárással megerősítették, így téve biztonságossá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!