Hírek

2016.10.10. 22:30

Rekordmennyiségű törlés - A harmadik negyedévben 11 306 céget töröltek, és 5916-ot alapítottak

Körkép - 2016 harmadik negyedévében 11 306 céget törölt a cégbíróság, ez minden idők legrosszabb harmadik negyedéve e tekintetben.

Zalai Hírlap

Idén július 1-től szeptember 30-ig 11306 cég került ki véglegesen a gazdaságból, ezzel újabb rekordot írhatunk fel 2016-hoz, mivel a korábbi évek hasonló időszakaiban még sosem került ennyi cég törlésre. A harmadik negyedéves adat 5,5 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakában regisztrált adathoz képest.

- A magas törlési szám nagyjából illeszkedik a korábbi trendbe, a törlések száma közel 2 éve azonos szinteket produkál. Most az átlagosnál aktívabb nyár végi hónapok eredményezték a szezonális rekordot - mondta Pertics Richárd, az Opten céginformációs vezetője.

Az induló eljárásokat tekintve - ugyanebben az időszakban - 1814 felszámolási eljárás, 1664 végelszámolási eljárás és 5416 kényszertörlési eljárás indult.

A cégfluktuáció az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez
Infografika: Bozó Péter

- Még mindig rendkívül magas a felszámolási eljárások száma, a cégvezetés továbbra is veszélyes üzemnek számít, de az már jó hír, hogy arányaiban egyre kisebb a felszámolások szerepe - folytatta Pertics Richárd.

A kényszertörlések és a hivatalból törlések okozták a magas törlési számokat, ami azt jelzi, hogy a hatósági intézmények újabb hullámban takarítják a renitens cégeket.

A magas törlési számok mellett azért vannak pozitív hírek is, mind az alkalmazotti létszám, mind az újonnan alapított cégek száma reményt keltő. A közzétett vállalati alkalmazotti létszámok 7 ezrelékes növekedést mutatnak a második negyedév adataihoz képest, és 2,9 százalékos emelkedést az előző év azonos időszakához képest. Az alapított cégek száma pedig 5916 volt, ami 5,7 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakánál.

- Összességében még mindig nagyon magas a fluktuáció a magyarországi cégvilágban, de legalább a szintje állandósulni látszik, ami azt jelzi, hogy még az ideális állapottól ugyan messze vagyunk, ám a hazai cégek lassan alkalmazkodnak a veszélyes környezethez - közölte a szakértő.

A hazai cégstruktúra problémáit mutatja, hogy csak 2016 harmadik negyedévében 13600 cég ellen indult valamiféle végrehajtási eljárás. A végrehajtások fakadhatnak kisebb gondatlanságból vagy likviditási problémákból, de azt jelzik, hogy tőkeerősség és üzleti etika szempontjából még fejlődniük kell a hazai cégeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!