Hírek

2017.03.07. 08:01

Rendész bántalmazta a nevelőintézeti fiatalt Nagykanizsán

Nagykanizsa – Megrúgta és ököllel is megütötte a nevelőintézeti fiatalt az intézmény rendésze; a férfi ellen a napokban emeltek vádat.

Arany Gábor

A vádiratba foglalt történet szerint Sz. Gábor az elmúlt esztendőben az Emberi Erőforrások Minisztériuma Debreceni Javítóintézetének Nagykanizsai Telephelyén dolgozott rendészként. A fiatal férfi tavaly október 17-én reggel az intézet aulájában a fogvatartott növendékek reggeli sorakozóját felügyelte. Eközben a sor végén álló egyik fiú leguggolt, hogy megkösse a cipőfűzőjét, ekkor a rendész hátulról kétszer kis erővel megrúgta a lábán. Ezt követően a fiatalok viselkedését felügyelő férfi rendreutasította a hangoskodó növendékeket, és közölte velük, hogy kipakolja a szekrényét és széttépi a fényképeit annak, aki nem marad csendben. A megrúgott fiú ezt szóvá tette, amiből vita kerekedett közöttük, ekkor a rendész a fiúhoz lépett és közepes erővel ököllel hasba ütötte, majd két kézzel meglökte a mellkasán. A kamasz nem sérült meg a bántalmazásban.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba közölte

a rendész a cselekmény elkövetésekor közfeladatot ellátó személynek minősült. A történtek alapján a kanizsai járási ügyészség bántalmazás közfeladatot ellátó személy eljárásában  bűntette miatt emelt vádat ellene.

Az eset nem példa nélküli, az intézet másik rendésze ellen januárban emeltek vádat két rendbeli ugyanilyen bűncselekmény elkövetése miatt. A harmincas éveiben járó H. Gábor tavaly május 7-én délelőtt került konfliktusba az egyik intézeti nevelttel. A folyosón álló fiút belökte mosókonyhába többször megütötte, majd figyelmeztette a többieket, hogy a történtekről ne beszéljenek, különben következményei lesznek, és a nevelőnőnek is szólt, hogy az eseménynaplóba ne írjon a verésről. Egy hónappal később, június 16-án a rendész a vacsoránál kétszer belekötött egy német állampolgárságú fiúba  és többször megrúgta a lábán, majd pár perccel később tarkón ütötte tenyerével.

A javítóintézetekben, gyerekotthonokban nem példa nélküli az erőszak, emiatt decemberben három fiatal ellen emeltek vádat. A lopás, rongálás, testi sértés miatt a zalaegerszegi gyermekotthonba került 16-17 éves kamaszok 2015 őszén heteken át rendszeresen ok nélkül bántalmazták egyik kiskorú társukat. Bírói, ügyészi szerepet eljátszva szabták ki rá a büntetést, ami rúgásokból állt, de más módon is megalázták, gyötörték gyengébb társukat.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!