Hírek

2016.06.20. 19:01

Rendkívüli időjárás - Értékelt és döntött a védelmi bizottság

Zalaegerszeg – A rendkívüli időjárás kezelésében tanúsított példaértékű helytállásért mondott köszönetet a megyei védelmi bizottság legutóbbi, rendkívüli ülésén a testület elnöke.

Zalai Hírlap

Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott vezetésével a megyénket június 5-én sújtott rendkívüli esőzéskor végrehajtott beavatkozásokat tekintették át. Az erről kiadott tájékoztatóból kitűnik, hogy a polgárok, az önkéntes tűzoltó egyesületek, önkéntes mentőszervezetek példaértékű helytállást tanúsítottak.

Fák dőltek ki az egerszegi Alsóerdőn; a megye északi részén okozott károkat a június 5-i vihar
Fotó: Archív/Katona Tibor

Kiemelte a gyors és szakszerű fertőtlenítést, amelyet a megyei kormányhivatal szakemberei végeztek el együttműködve a veszprémi és somogyi munkatársakkal. A védelmi bizottság határozatot hozott az extrém időjárási helyzetek előrejelzésével kapcsolatban arról, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztási jelzéseit az önkormányzatokhoz továbbítsák automatikusan. Ezt a katasztrófavédelem munkatársai végzik. Határozott a bizottság arról is, hogy a települések önkormányzatai folytassák a belterületi vízátfolyásos, elöntéses területek helyszíni ellenőrzését. Tárják fel az okokat, dolgozzanak ki javaslatot a helyzet rövidtávú javítására, valamint a végleges megoldására. A kormányhivatal talajvédelmi főosztálya pedig ellenőrzi a külterületi iszapömléses, vízátfolyásos helyszíneket. Fel kell tárniuk a jelenség okát, javaslatot kidolgozniuk a helyzet rövidtávú javítására, illetve végleges megoldására. A határozatban szerepel, hogy a védekezésben, illetve a városok üzemeltetésében érintett vállalkozások szervezzék meg saját területükön az elsődleges beavatkozásra képes erők gyors értesítését, berendelését, teremtsék meg a létszámtöbbszörözés képességét. A települések üzemeltetésében résztvevő vállalkozások szervezzék meg a használatukban lévő terepjáró gépjárművek két órán belüli rendelkezésre bocsátását a beavatkozásokhoz szükséges eszközök helyszínre szállításához. A bizottság határozata értelmében hasonló, rendkívüli időjárási helyzetben a rendőri szervek, együttműködve a Magyar Közúttal, a polgárőr szövetséggel, megszervezik a vízelöntés, vízátfolyás, sárelöntés miatt ideiglenesen járhatatlan útszakaszokon a kitáblázást, a forgalom terelését.

Címkék#időjárás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!