Hírek

2016.04.05. 09:46

Rendőrök bajban, avagy amikor az egyenruhások vétenek

Zalaegerszeg – Ittasan vezette járművét és balesetet okozott az egerszegi kapitányság egyik rendőre, nemrég emeltek vádat ellene, esete azonban nem példa nélküli. Cikkünkben folyamatban lévő ügyekből is válogattunk.

Arany Gábor

A 34 éves D. Balázs ez év január elsején  reggel fél hétkor a megyeszékhelyen a Mártírok-Kisfaludy úti körforgalomnál okozott balesetet. A kereszteződésbe elsőbbségadás nélkül hajtott be Suzuki Swiftjével és összeütközött egy Škoda Superb taxival. Személyi sérülés nem történt, de az alkoholszonda közepes fokú ittasságot jelzett az egerszegi kapitányság bűnügyi osztályán dolgozó rendőrnél. Az ügyészség pénzbüntetés kiszabására tett indítványt, a gépjárművezetéstől való eltiltással együtt.

Katona Tibor fényképei a 2016. január 1-jén Zalaegerszegen történt balesetről készültek.  A karambolt okozó rendőrről kiderült, hogy ittas

Esete, mármint hogy rendőr kerül összeütközésbe a törvénnyel, azonban nem példa nélküli, hasonló ügyben született jogerős elmarasztalás nemrég. A szintén az egerszegi kapitányság bűnügyi osztályán dolgozó N. Gábor 2014. október 12-én kora hajnalban szenvedett balesetet Gellénháza és Zalaegerszeg között. Elvesztette uralmát a járműve felett, letért az útról, az árokba hajtott, majd onnan visszatért az úttestre. Ez után még három kilométert tett meg a város felé, de a megrongálódott jármű mozgásképtelenné vált. Gyalog folytatta az útját, majd háromnegyed négy tájt édesapjával együtt tért vissza az autóhoz, ahol már intézkedő rendőröket talált. Az alkoholszonda jelzett N. Gábornál, és a büntetőeljárásban a szakértő enyhe fokú alkoholos befolyásoltságot állapított meg. A rendőr először elismerte, hogy fogyasztott alkoholt a baleset előtt, később az eljárásban ezt úgy módosította, hogy csak hazatérve ivott – oldandó a feszültségét –, és ezt követően tért vissza az autójához. A bíróság ezt a védekezést nem fogadta el, a rendőrt jogerősen 90 ezer forint pénzbüntetésre ítélték és egy évre eltiltották a járművezetéstől.

Pénzbüntetést kapott az egerszegi rendőrkapitányságon dolgozó 42 éves címzetes rendőr főtörzszászlós is, mégpedig hivatali visszaélés miatt. G. Szabolcsot 150 ezer, vádlott-társát 80 ezer forint pénzbüntetésre ítélték nem jogerősen. A főtörzszászlós ellen időközben újabb vádirat született, ennek tárgyalását április 13-ra tűzték ki –  a kaposvári törvényszék tájékoztatása szerint. A tényállás egyébként mindkét ügyében hasonló: a rendőr ismerőse kérésére – hivatalos célhoz kötöttség nélkül – a gépjármű-nyilvántartásba jogtalanul belépett, kérdezett le adatokat, és azokat tovább is adta.

Van még néhány folyamatban lévő büntetőügy zalai rendőrök ellen. Tavaly nyáron foglalkoztunk vele, hogy a megyei főkapitányság sajtószóvivőjét, N. Ingrid őrnagyot és egy szolgálatvezetőjét valótlan tartalmú úti elszámolások miatt felfüggesztettek.

A Központi Nyomozó Főügyészség minap kiadott tájékoztatása szerint az N. Ingrid rendőr őrnagy ellen folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége és folytatólagosan elkövetett, szabálysértési értékhatárt (50 ezer forint) meg nem haladó kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás vétségének megalapozott gyanúja miatt folyt eljárás. Ez vádelőkészítési szakaszba jutott, az iratismertetés lezajlott, az ügyészség a nyomozást befejezte, azonban nem született döntés a vádemelés, illetve a nyomozás megszüntetése kérdésében. A tájékoztatás úgy folytatódik, hogy T. László rendőr alezredest szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás vétségének és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználása vétségének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként. A nyomozás jelenleg is folyamatban van.

Tart még a nyomozás az egerszegi rendőrkapitányság volt közlekedési osztályvezetője ellen is. P. Tamás őrnagyot gyanúsítottként hallgatták ki több személy sérelmére elkövetett alárendelt megsértésének bűntette, két rendbeli szolgálatban visszaélés, valamint közokirattal visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

Zajlik a nyomozás K. Zoltánnal szemben is. Az egerszegi kapitányság járőr beosztású rendőre február közepén Nyár utcai lakóhelye udvarán számszeríjjal terítette le a szomszédból átszökött kutyát. A lövés oldalról érte az ebet, a kimúlt állatot a rendőr zsákba tette, autójával a városon kívülre vitte és kidobta. Állatkínzás gyanújával indult meg a nyomozás, ami kiegészült lőfegyverrel visszaéléssel is. A férfinél a számszeríj mellett több gázriasztó pisztolyt, valamint légpuskát is találtak. Ezek tartása nem engedélyköteles, de a légpuskáról kiderült, hogy a megengedettnél nagyobb energiájú lövés leadására képes.

A lenti kapitányságon vizsgálóként szolgáló T. József ellen halálos közúti beleset gondatlan okozása miatt folyik eljárás. A 31 éves főtörzsőrmester 2014. december 17-én  este hét óra előtt pár perccel Csesztreg felé tartva Lentikápolna külterületén elütötte egy  világítással, láthatósági mellényben előtte vele azonos irányban közlekedő kerékpáros férfit, aki a helyszínen életét vesztette.

Sokkal szerencsésebb véget ért az a közlekedési baleset, amit a kanizsai rendőrkapitányság törzszászlósa, V. Sándor okozott. A férfi  2015. október 6-án reggel a munkahelyére indult szolgálati gépkocsival, amikor a kapun kihajtva szabályosan közlekedő kerékpárossal ütközött össze. A biciklis nőnek lábujja szárkapocscsontja törött, zúzódásokat, rándulást szenvedett. Az ügyben közvetítői eljárás folyt le: a 48 éves törzszászlós tevékeny megbánást tanúsított és kártalanította a biciklist, ez pedig a megszüntette a büntethetőségét.

Szerettük volna megtudni, hogy ilyen esetekben milyen következményekkel kell szembenézni a hivatásos állomány tagjainak. A megyei rendőr-főkapitányságtól kapott válasz szerint a szolgálattal összefüggő bűncselekmények esetében a megindított büntetőeljárással párhuzamosan fegyelmi eljárást kell elrendelni, amely a büntetőeljárás jogerős befejezéséig felfüggeszthető. Szolgálattal össze nem függő bűncselekmény esetén cselekmény súlyára, jellegére tekintettel a hivatásos állomány tagja beosztásából a felfüggeszthető. A szolgálati viszony felmentéssel megszüntethető, ha a hivatásos szolgálatra méltatlanná vált, mert szolgálaton kívül olyan cselekményt követett el, amely a rendvédelmi szerv működésébe vetett közbizalmat súlyosan veszélyezteti és emiatt nem várható el, hogy a rendvédelmi szerv a szolgálati viszonyát fenntartsa. A méltatlanná válást az állományilletékes parancsnok méltatlansági eljárás keretében vizsgálja, ezt a vonatkozó törvényben rögzítettek szerint kell vagy lehet elrendelni, felfüggeszteni, lefolytatni. Arról, hogy mely esetben maradhat valaki a testület tagja, a lefolytatott fegyelmi, méltatlansági vagy kifogástalan életvitel vizsgálat eredményének függvényében az állományilletékes parancsnok dönt, állt a levélben, amely nem szólt arról, hogy kényszerült-e rendőr megválni a szolgálattól a fenti vagy hasonló ügyek miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!