Hírek

2016.12.02. 19:35

Rendőrségi tanácsok a decemberi ünnepekre

Zalaegerszeg - Emlékezetesek legyenek az év végi ünnepek, de ne az átélt kellemetlenségek miatt - ezért szolgáltak tanácsokkal a rendőrség bűn- és baleset-megelőzési szakemberei.

Arany Gábor

- A nagy, év végi bevásárlások idején fáradtabbak, figyelmetlenebbek lehetünk, amit a rossz szándékú emberek kihasználhatnak - kezdte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője, Bükiné Papp Zsuzsanna alezredes az egerszegi Dísz téri adventi vásárban pénteken tartott sajtótájékoztatón.

- A zsebtolvajok főleg zsúfolt helyeken, üzletekben, buszokon próbálkoznak, ahol az embereknek nem gyanús, ha hozzájuk érnek, meglökik őket. Télen a vastagabb ruházat miatt kevésbé lehet érezni, ha valaki belenyúl a zsebbe, az áldozat csak később veszi észre, hogy eltűnt a tárcája. A pénz- és irattárcákat ne a táskák, kosarak tetején tartsák és tárolásra a nadrág hátsó zsebe sem biztonságos. Éppen ezért már otthonról elinduláskor a pénzt, bankkártyát, egyéb értékeket nem könnyen hozzáférhető helyre tegyük. Lehetőség szerint a kabát belső zsebébe kerüljön pénztárca, az iratok, és ne legyen mellettük a lakáskulcs, mert a lakcímkártya meghívó a tolvajoknak. Ha ez mégis bekövetkezik azonnali zárcsere a megoldás. A bankkártya mellett soha ne tartsuk a PIN-kódot, hanem igyekezzünk megjegyezni - ajánlotta.

Ebben az időszakban az üzletek környékén, a vásári forgatagban gyakrabban bukkannak fel a járőrök is. Képünkön balról Varga Mihály közterület-felügyelő, jobbra Gál Péter rendőr főtörzsőrmester az egerszegi Dísz téren Burján Andrea (balról) és Darvas Szilvia pavilonjánál Fotó: A szerző

- A boltban kabátunkat, táskánkat ne hagyjuk őrizetlenül a bevásárlókocsiban. Az autónkhoz visszaérve se lankadjon figyelmünk: pakolás közben megszólíthatnak, elterelhetik a figyelmünket és közben eltűnik az utastérbe betett táskánk. Boltról-boltra járva ne hagyjunk semmit az utastérben, mert nem biztonságos. A tolvaj nem méri fel, hogy mennyit ér az otthagyott kabát, táska, mert egy mozdulattal meg tudja szerezni és a bezúzott ablak kicserélése is több tízezer forintos kiadást jelent - mondta.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy internetes vásárlásoknál a megbízható weboldalakat válasszuk. Sokan kelnek útra az ünnepek alatt, ezt azonban nem kell világgá kürtölni. Az utazáson készült fotókat pedig csak a hazatérés után osszuk meg a világhálón, szólt az intelme.

- Télen a közlekedés jobban igénybe veszi a járművezetőket, gyakran kell szürkületben, sötétben, rossz látási körülmények között útra kelni - fogalmazott Soós Szabolcs őrnagy, az egerszegi rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője. - Sokan úgy indulnak el, hogy a lefagyott ablakokat nem tisztítják le, csak tenyérnyi helyen látnak ki. Így viszont nem képesek felmérni a jármű környezetében zajló forgalmat. A gyalogátkelőhelyek megközelítése is fokozott figyelmet igényel ebben az évszakban, különösen a csapadékos időben - mondta.

Emlékeztetett rá, hogy a bevásárlóközpontok parkolói ilyenkor könnyen válnak konfliktusok helyszínévé. Mindenki a lehető legközelebb akar megállni az üzletekhez, de a mozgássérültek parkolóhelyeinek elfoglalását ez sem menti. Ha pedig hosszabb útra kelünk, készüljünk a megváltozott téli közlekedési viszonyokra is, legyünk türelmesek a közlekedés többi résztvevőjével. Számítsunk arra, hogy lefagyott burkolattal találkozhatunk különösen a hidaknál; az erdősávokban pedig vadak bukkanhatnak fel. A menetidőnket mindig rátartással számítsuk ki, és ne az úton próbáljuk a késést behozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!