Hírek

2017.08.27. 08:01

Rengeteg elismerést osztottak ki a pacsai városnapi ünnepségen

A tér csak szám, a helynek arca van. A tér mindig geometriai ábra, a hely mindig festmény és rajz és csak egy van belőle. A térnek képlete, a helynek géniusza van.

Arany Horváth Zsuzsa

Dr. Palkovics László kormánybiztos, oktatásért felelős államtitkár Hamvas Bélát idézte a fenti szavakkal, amikor szombaton Pacsán a városnapi ünnepség szónokaként beszélt az elmúlt években lezajlott pacsai fejlődésről. Méltatta a közösség erejét, az önkormányzat átgondolt terveit, a sikeres pályázatokat, az elődök jó példája nyomdokain haladó városprogramot. Ahogy ő fogalmazott, a takaros kisváros a küzdelmes múlt után teremti meg a családok helyben maradásának feltételeit: a stabil közbiztonságot, a színvonalas iskolai oktatást, az óvodát, a munkahelyeket, a vállalkozásbarát környezetet. A város saját képességeit ismerve  a legtöbbet nyújtja lakosainak. "Pacsa az a hely, amelynek saját arca van, ahol az együttműködés biztató jövőt szavatol", mondta az államtitkár.

Palkovics László beszédét tartja, szemben a megújult nagyterembe gyűlt közönség.

A városnapi ünnepséget a helyi televízió munkatársa, ifj. Oláh György Pacsáról szóló filmetűdjének vetítése mellett Kelemen Tamás polgármester beszéde nyitotta, aki elmondta, szimbolikus, hogy a hajdani falunapokat augusztus 20-án tartották, s 2009-ben e napon avatták várossá Pacsát. A település első írásos említését IV. Béla király 1251-es oklevelében találjuk, így 766 év áll a pacsaiak mögött. Akik a polgármester szerint mindig is az elődök jó példájának nyomdokain haladtak, továbbviszik a hagyományokat, s az utókornak építik a várost.

Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője a városi rang előnyeiről és kötelezettségeiről szólt, felidézve: Pacsa esetében már a XIV. században felmerült a mezővárosi titulus, majd a XX. században járásbírósági és járási székhelyként tett szert térségi szerepre, végül a XXI. század hozta meg a várossá válást. A képviselő jelezte, az ipari park infrastruktúrájának kialakítása a következő feladat, amelyben a TOP pályázat  segíti a városvezetést.

Ezután került sor a városi elismerések átadására, amely közül a Pacsáért díjat 2015-ben alapította a helyhatósági testület, a Polgármesteri Elismerő Oklevelet pedig idén.

A példamutató értékteremtésért, a közösségért végzett kiemelkedő tevékenységért Pacsáért díjat kapott Kovács Kornélné nyugalmazott pedagógus, aki 60 évvel ezelőtt augusztus 26-án érkezett Pacsára pályakezdő tanítóként. A helyi általános iskolában dolgozta végig aktív éveit, 18 éveig vezette a himzőkört, tanítványok százai számolnak be türelméről, odaadó tanári magatartásáról, megértő személyiségéről, a pályakezdő kollégái pedig a magas szintű mentorálásról.

Kovács Kornélné Gitta néni köszöni meg a Pacsáért díjat, balra Kelemen Tamás polgármester, mögöttük Bokor Ferencné alpolgármester és dr. Benedek Karolina jegyző

A kitüntetett Gitta néni meleg szavakkal szólt ez elismerést odaítélőkről, az egykori diákokról, a himzőköri asszonyokról és a családjáról, akik támogatták munkájában.

Pacsáért díjat kapott a 2005-ben alakult  Nőszirom Kulturális Egyesület, amely ma húsz taggal működik, kilenc tagú felnőtt tánccsoportja egyedi színt, színvonalas szórakoztatást  visz a városi és környékbeli kulturális paletta programjaiba. A díjat átvevő elnök, Méhes Patrícia egyesületi tagtársai és a családjaik mellett a közönségnek is megköszönte azt a figyelmet, ami csoportot életben tartja.

A frissen alapított Polgármesteri Elismerő Oklevelet először Budai Sándorné nyugalmazott pedagógus, a városi könyvtár vezetője nyerte el a városi rendezvényekben való aktív részvételért, a Városvédő és Szépítő Egyesület alapító tagjaiként is végzett közösségi munkáért. Ibolya elmonta, 1970-ben a könyvtárban kezdett dolgozni, s útja oda is vitte vissza.

Dancsák Dénes Palkovics Lászlótól vesz át elismerést

Ugyanezt az elismerést kapta Dancsák Dénes kisgimnazista, a kanizsai Batthyány-gimnázium növendéke, aki számtalan tantárgyi versenyen elért kitűnő helyezéseivel érdemelte ki lakóhelye tiszteletét.

A harmadik polgármesteri elismerés tulajdonosa  a pacsai Haladás Sportegyesület Női Kézilabdacsapata lett, amely mindössze két éve alakult, s a legutóbbi megyei bajnokságban máris megszerezte a 6. helyet a tabellán. A kitüntetést Kelemen Anita és Horváth Helga vette át. Elmondták, nagyon örülnek, hogy a saját szórakoztatásukra, sportolási lehetőségként indult, édesanyákat is tömörítő  szakosztály örömet, büszkeséget  szerezhet Pacsa lakóinak.

Pacsai kitüntettetek és az ünnepség szónokai, a város vezetői: Kelemen Anita, Lugosi Péterné, Méhes Patricia, Budai Sándorné, dr. Benedek Karolina, Kovács Kornélné, Manninger Jenő, Horváth Helga, Palkovics  László, Dancsák Dénes, Kelemen Tamás

Végezetül a konferenciaterem ünnepélyes átadásának lehettek részesei a jelen lévők: az 1964-ben épült  művelődési ház nagyterme ugyanis 25 évig volt zárva, mivel  leromott állapota nem tette lehetővé a használatát. Három éve kezdődött a külső fejúlítás, mutatta be a munkálatokról készült kisfilm segítségével a folyamatot Kelemen Tamás, láttatva a belső felújítás fázisait. Az átépítés során a megfelelő akusztikai viszonyokat is elnyerő,  izgalmas belsőépítészeti megoldásokkal bíró, 250 főt befogadó nagyterem ezentúl sokféle funkciónak felelhet meg. A rendezvényen külön köszöntötték a kivitelezésben részt vállalókat.

Fogy a város tortája Fotó: Pezzetta Umberto

Az ünnep fényét emelte az általános iskolások és a Szivárvány Dalkör műsora.

Zárásként a résztvevők együtt fogyasztották el Pacsa tortáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!