Hírek

2016.09.19. 12:58

Repülővel érkezik a csali - Február óta nem találtak újabb veszett rókát

Zalaegerszeg – Október 9-12 között kerül sor a csalik repülőgépről történő kijuttatásával megye területén a rókák veszettség elleni immunizációjára.

Hajdu Péter

Heltay András, a veszettség elleni immunizációt végző cég vezetője elmondta, legutóbb februárban fedeztek fel az országban egyetlen veszett rókát Szerencs térségében, ezen kívül azóta más megbetegedésről nincs információjuk. A NÉBIH az említett eset miatt februárban az említett térségben úgynevezett góc oltást rendelt el, de ez is megszűnik. Így most ősszel csak alapkezelést kell elvégezni az országban a kijelölt 68 ezer négyzetkilométeres területen október 1-15. között. Az immunizációs terület magában foglalja a Dunától keletre elterülő országrészt, a Dunántúlon azonban csak a nyugati és déli határ mentén öt megye területének – Vas, Zala, Somogy, Baranya, Tolna – egy részén lett elrendelve.

Zala megyében október 9-12. között kerül sor az akcióra, a kezeléseket Kaposújlakról felszálló, repülőgépről kijuttatott, csalianyagba rejtett immunizáló anyaggal hajtják végre. A csalianyag kijuttatásától, október 9-től 21 napon keresztül ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el a NÉBIH.

A védekezés megkezdésekor, az 1990-es években évente még 1300-1500 esetet regisztráltak. 2008-ban már csak 6 esetről érkezett bejelentés. Az úgynevezett „erdei veszettség" legfontosabb hordozója a róka, s mivel a veszettség zoonózis, azaz állatról emberre is átterjed, fontos a jelenlegi állapot fenntartása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!