Hírek

2017.07.10. 12:38

Rómába utazik a "nagy szem"

Szétszerelték a Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület Becsehelyen, a Kis-hegyen lévő Canis Minor Obszervatóriumának távcsövét, a „nagy szemet”. Mint azt Gazdag Attila, a Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület (NAE) elnöke elmondta: a távcsőre, pontosabban annak egy nagyon fontos alkatrészére modernizálás vár Rómában.

Horváth-Balogh Attila

–Az obszervatórium távcsöve immáron 7. éve szolgálja ki a csillagászat iránt érdeklődőket, hiszen az obszervatórium 2010-ben nyitotta meg kapuit – hallottuk Gazdag Attilától. – Ez a 7 év nem kis idő, ezalatt sajnos, a távcső mechanikai alkatrészei olyan mértékben elhasználódtak, hogy mostanra elkerülhetetlenné vált a felújítása. Különösen igaz ez a vezérlő elektronikára, melynek esetében gyakori kontakt hibák nehezítették a munkánkat már az utóbbi időben. Ezért döntöttünk úgy, hogy a felújítással tovább már nem várhatunk. A Nemzeti Együttműködési Alaphoz beadott sikeres tavalyi pályázatunknak és a támogatói felajánlásoknak köszönhetően szinte teljes egészében rendelkezésünkre áll a szükséges anyagi háttér. A távcső felújítását egy Olaszországban, Róma mellett működő (egyébként magyar hátterű) vállalkozás végzi. Elvileg a vezérlőelektronikát és a mozgató mechanika alkatrészeit cserélik ki.

Gazdag Attila és Perkó Zsolt képünkön épp a távcső szétszerelésének előkészítésén dolgozik Fotó: A szerző

Az egyesület elnöke elárulta, a munkálatok 1,5 millió forintba kerülnek, amihez 3-400 ezer forint még hiányzik. Ennek előteremtéséhez az utolsó szombat esti nyitva tartás során becsületkasszát működtettek, hogy aki úgy érzi: élményt adott neki az obszervatórium, pontosabban a távcső, az hozzájárulhasson a felújításhoz.

– A megújult távcsővel a mostaninál jóval több objektumot vizsgálhatunk majd, pedig ez, a régi is csaknem hatvanezret „tudott” – tette hozzá Gazdag Attila. – Az új még precízebb, még pontosabb lesz, ami alkalmassá teszi akár komoly tudományos munkára is – ez is a célunk.

A csillagda várhatóan októberben nyit ki újra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!