Hírek

2017.02.04. 22:01

Rönkhúzás helyett - Téltemető mulatság Keménfán

KEMÉNFA Dideregtünk eleget, várjuk már a meleget - így szólt a csujogató egyik sora a településen tegnap tartott téltemető mulatságon.

Gyuricza Ferenc

Az észak-zalai kisközségben délután kettőkor kezdődött a program, felöltöztetett szalmabábot vittek körbe a településen, majd a falu központjában tűzre is vetették.

A telet jelképező szalmabábot mintegy kéttucatnyian kísérték végig tegnap délután a faluban
Fotó: Gyuricza Ferenc

- Ezzel űzzük el a telet - magyarázta a település polgármestere, Cser Gábor, aki azt is hozzátette, sorra próbálják feleleveníteni a korabeli falusi hagyományokat. Tavaly rönkhúzást tartottak a településen, amivel tulajdonképpen a pártában maradt lányokat és az agglegényeket gúnyolták ki hajdanán. Miután azonban júliusban volt esküvő, így a rönkhúzás ezúttal elmaradt, helyette jött a téltemető. A kiszebábot mintegy kéttucatnyian kísérték végig a falu utcáin, ki jelmezben, ki pedig hétköznapi öltözékben. A szalmafigurát aztán a faluközpontban máglyára vetették, s miközben a lángok martalékává vált, énekszó, harmonikazene, illetve csujogatás kísérte utolsó útján. Ez egyben jelzés is volt a farsangi mulatság folytatására - a faluházban forraltbor és sütemény várta még a téltemető résztvevőit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!