Hírek

2013.01.15. 18:26

Salomvár: kifelé tartanak a csődhelyzetből

Salomvár - Hamarosan befejeződik Salomvár önkormányzatának kezdeményezésére indult adósságrendezési eljárás.

Szabó Judit

Balul sültek el Salomvár régi fejlesztési tervei, a település csőd közeli helyzetbe került. Az önkormányzat tavaly tavasszal    adósságrendezési eljárás megindítását kérte, miután a Győri Ítélőtábla közel 30 millió forint tartozás megfizetésére kötelezte. Az előzmények arra az időszakra nyúlnak vissza, amikor termálfürdőt, majd ezt feladva idősek otthonát szerettek volna építeni a faluban. Az utóbbi megtervezését és a pályázat  elkészítését a Szeánsz Kft.-re bízták. A szerződést az akkori körjegyző, Andalics Csaba írta alá, de mint kiderült, erre nem kapott felhatalmazást a képviselő-testülettől. A bíróság közokirat-hamisítás miatt megrovásban részesítette a körjegyzőt.  A pályázat nem nyert, így nem épült  otthon, a tervezőnek  pedig  ma is tartoznak.

 

A tornaórát a havas sportoknak szentelő fiatalok a salomvári iskola előtt. Az intézmény ma már az egerszegi Mindszenty része. Fotó: Katona Tibor

 

Az ítélőtábla 2011 őszén kimondta a Szeánsz Kft. követelésének jogosságát. Nemsokára végrehajtó érkezett az önkormányzathoz, a számlájára pedig inkasszót nyújtottak be. Ezután, tavaly áprilisban kérte a képviselő-testület az adósságrendezési eljárás elindítását.  Lefolytatására a TM-Line Felszámoló és Gazdasági Tanácsadó Zrt.-t jelölte ki a törvényszék.

Pogacsics Milán pénzügyi gondnok elmondta: az eljárás a vége felé jár. Első lépésként tavaly válságköltségvetést készítettek, ami a falu életében nem jelentett lényeges változást: korábban is csak a kötelező feladatokat látta el az önkormányzat, önként vállaltakra, illetve fejlesztésekre nem volt pénz. Át kellett gondolni ugyanakkor a salomvári iskola működését, mert túl nagy terhet rótt a település kasszájára. Fenntartása újabb adósságokat generált, például a zalacsébi körjegyzőség felé.

Az adósságrendezési eljárásban felvetődött az iskola bezárása is, de ezt elvetették, s az államnak se akarták átadni, tartva az esetleges összevonásoktól. Végül a kedvezőbb finanszírozású  egyházi működtetést választották. Az  iskola  tavaly ősztől  a zalaegerszegi Mindszenty-iskola tagintézményeként működik.

Az intézkedéssel a költségvetés évi  30 millió forintos mínuszát sikerült megszüntetni, de még ott voltak  (illetve vannak) Salomvár adósságai: a Szeánsz Kft.-nek közel 30 millió forint, az OTP-nek több mint 6 millió (folyószámla-hitel), a zalacsébi körjegyzőségnek  700 ezer forint, s a Mindszenty-iskolának négy millió. Az utóbbit az önkihis támogatásból hamarosan rendezik, a körjegyzőséggel is   megállapodtak a fizetésről, az OTP-s hitelt pedig az állam törleszti az adósságkonszolidáció keretében, az adósságrendezési eljárás után. A Szeánsz Kft.-vel még tárgyalnak. Az álláspontok közelednek, de a hosszú per nem tett jót az önkormányzat és a cég kapcsolatának, nehéz volt a sérelmeken felülemelkedni, mondta Pogacsics Milán.  Hozzátette:  készpénzben fizetni az önkormányzat nem tud, ezért ingatlanokat ajánlanak fel a cégnek. Ő  nagyon  bízik az egyezség létrejöttében.

A salomvári önkormányzat a 30 milliós adósságot megpróbálja polgári peres úton behajtani a korábbi körjegyzőtől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!