Hírek

2016.08.19. 15:44

Sáros lavina öntötte el Dél-Zalát

Gelsesziget, Újudvar - A dél-zalai településeket sáros ár öntötte el ma a heves esőzések következményeként. Újudvaron 40 éve nem láttak, ekkora áradást, Gelseszigetre pedig az egyik lakó, Anik Mariann hívott ki minket, aki azt mondta, ott viszont pár hét leforgása alatt ez már a harmadik havaria volt.

Horváth-Balogh Attila

Anik Mariann a falu főutcáján, annak is a Gelse felőli végén lakik. Ezt, illetve a falu túloldalán, tehát az Újudvar felőli részen lévő portákat árasztotta el a sáros víz ma délelőtt.

- A hihetetlen mennyiségű csapadék a környező, dombos mezőgazdasági területekről zúdult le most is, mint már annyiszor - mondta a nő. - Én hat éve lakom itt, azóta ez a második ilyen „árvizes” év. Ráadásul idén, három hét leforgása alatt már a harmadik ilyen eset - és a mostani minden eddiginél brutálisabb volt szerintem. A sáros víz beömlött az udvaromba is, elöntötte az egészet, még a ház falánál is fél méter magasan állt. Azért kerestem meg Önöket, mert éppen ezt, az otthonomat féltem, attól tartok, hogy a sok elázás előbb-utóbb kárt tesz benne.

Újudvaron a falu központjában hömpölygött az ár

Anik Mariann elmondta: az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy a környező dombokról lezúduló csapadéknak szabad elfolyása legyen, évről-évre tisztítja az árkokat - ám úgy tűnik, ez nem elég.

Veisz József polgármester megkeresésünkre azt mondta: legalább 80 milliméternyi csapadék hullott fél óra alatt, véleménye szerint ez mindenhol, más településeken is ugyanígy gondot okozott volna.

- A katasztrófavédelem a térség mezőgazdasági vállalkozóit is rákényszerítette a földterületek közti vízelvezető árkok kitisztítására, akik meg is tették a magukét - jelentette ki. - A nagy gond az, hogy árvízcsúcs-csökkentő víztározó kialakítására nálunk nincs lehetőség, hiszen a Pacsa felé vezető elég nagy forgalmú út, ami átszeli a települést, rögtön a dombok aljában fut. Az út túloldalára pedig már nincs értelme tározót építeni. Ez azt jelenti, hogy sajnos, továbbra is nyelnünk kell a keserű pirulát, úgy látom. Másrészt az is az igazsághoz tartozik, hogy a lakossági kapubejárók előtt lévő átereszek, illetve a beépített betongyűrűk kis átmérőjűek, ezért tud előttük feltorlódni a sáros folyam. Ezeket a lakóknak kellene kitakarítani és tisztán tartani, de sajnos, nyolcvan százalékuk nem tett eleget az önkormányzat felszólításának. Anik Mariann éppen igen, de sajnos, őt mégis jobban sújtotta most a természeti csapás, mint azokat, akik nem takarították ki az átereszüket

Anik Mariann a már levonult ár által hátrahagyott sarat mutatja Gelseszigeten Újudvar Önkormányzat, Horváth-Balogh Attila

Igaza lehet a polgármesternek, ami a csapadék extrém mértékét illeti, mert Újudvaron van víztározó, mégsem bírt az árral.

- Megtelt a tó, kimosta a halakat a partra, s a nagy mennyiségű víz megrongálta a gátat is - hallottuk Jakab Sándor polgármestertől. - A hegyekről leömlő csapadék az utakból lehordta az összes kőzúzalékot a település központjába, a víz udvarokba, garázsokba is betört. Az összes közfoglalkoztatott és a hivatali dolgozók is most azon dolgoznak, hogy a holnapi falunapra rendben legyen Újudvar

Jakab Sándor hozzátette: a károk felmérése után természetesen, számítanak állami segítségre a károk helyreállításához. Tervezik továbbá a csapadékvízelvezető rendszer teljeskörűvé alakítását, az ezzel kapcsolatos pályázatuk már az illetékesek asztalán van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!