Hírek

2016.10.06. 13:35

Semmi nem megy veszendőbe

Megjelent a PLT Egytálételek című, olvasóink receptjeit tartalmazó könyve

Arany Horváth Zsuzsa

- Ha minden együtt kerül a tányérunkra, az ízek kavalkádját kaphatjuk. Az aranysárgára pirított húsét, a roppanós zöldségekét, a puha rizsét, a pirult burgonyáét, fenségesen olvadt sajtokkal, ezerízű szószókkal körítve. Az egytálételek kulináris kalandjában negyvennyolc zalai olvasónk csatlakozott partnerként, így született meg a szakácskönyv-sorozat 19. darabja, a megjelenésnek közösen örültünk a hét elején. A receptírók népes és lassan összeszokott családtagjai között ekkor találkoztunk például Csanádi Gyuláné Bözsi nénivel, aki nem restellt a borongós időben szomszédaival Hahótról ellátogatni hozzánk.

A 83 éves asszony először szerepel „társszerzőink” között a nagy zalai klasszikus, a babos káposzta leírásával. Horváth Eszter középiskolában tanító ifjú tanárnő elárulta, a szerenádozó tanítványok sosem távoznak tőle saját készítésű étel nélkül.- A szűkebb-tágabb család korosabb hölgytagjainak köszönhetem, hogy otthonosan mozgok a tűzhely közelében. A könyvben szereplő darált hússal, azaz fasírozottal töltött burgonya a nagymamájától örökölt családi kedvenc, amit gyakorta készítenek egymásnak a családban.

De a túróval töltött édes zsemle is gyakori vendég az asztalon.- Kedvelt megoldás, hiszen egyben van a hús és a köret, az előkészületeken túl nem igényel sok időt, a sütőben elkészíti saját magát, s már csak házi savanyúságot kínálunk hozzá. - Hogyan fér meg két dudás egy csárdában? - kérdeztük a zalaszentgyörgyi Takács Tiborné Terikétől, hiszen tavasszal kiderült, a férje is profi, ha a konyháról és a sütés-főzésről van szó. (A szabadtűzi ételek könyvében szerepelt Takács Tibor.)- Hát úgy, hogy egyikük a konyhában, a másikuk a kertben, a bogrács mellett lát el főnöki feladatokat.

Én szeretek kuktáskodni a férjem mellett, sokat tanulok tőle. De a legtöbbet az anyósomtól lestem el, hálás is vagyok érte, mert nagyon jól ért a fortélyok átadásához - mondta Teri, hozzátéve, szeretik egymás főztjét. Recept alapján dolgoznak, Teri a sütifronton még szeretne fejlődni. A Zalai Hírlap nagy családját, olvasókat és enni szeretőket a sonkás rakott tészta leírásával örvendeztette meg. A titka az, hogy a kockázott és a kifőtt tésztával elkevert sonkát nemcsak tojássárgájával kevert tejföllel, hanem felvert tojásfehérjével is dúsítja.

Terit és Esztert a friss kötetet lapozgatva megragadták az ételfotók is, a mesterszakácsok ugyanis kicsit minden receptet feldobtak, egyedivé tettek, ez látható a képeken, ami inspirálja a receptek eredeti szerzőit is.Nem hagyhatjuk ki a lenti Paksa családot, hiszen tizedik alkalommal szerepelnek a könyvünkben, házaspárként nincs is kihívójuk a pályán.

Paksa Tibor húsroláddal, rakott rizzsel jelentkezett, felesége rakott kaláccsal, s elmondták, a nagymamáknak szeretnének emléket állítani azzal, hogy a Zalai Hírlap szorgalmas receptbeküldői. Az Egytálételek könyve - Olvasóink kedvenc receptjei című tetszetős külsejű kötet kapható az ügyfélszolgálati irodáinkban, illetve a kézbesítőknél. A 2190 forintos könyv megyekártyával csak 1590 forintba kerül.

Horváth Eszter, Zalaegerszegen tanító tanárnő többek között a nagymamájától, Takács Tiborné Terike pedig férjétől, a júniusban megjelent - szabadtűzön készülő ételek - könyv kapcsán lapunkban szereplő Tibortól is tanult recepteket Fotó: Katona Tibor
A 83 éves Csanádi Gyuláné Bözsi néni szomszédjával, Makainé Vér Juliannával érkezett a könyv átadójára

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!