Hírek

2015.03.13. 14:29

Simicska, Orbán, katonaság - A Mandinernek adott interjú helyi vonatkozásairól

Zalaegerszeg - Az Orbán Viktor-Simicska Lajos ellentét újabb fordulata a nagyvállalkozó minap tett nyilatkozata, amelyben arról beszélt, egyetem előtti katonáskodásuk idején Orbán Viktor jelentéseket írt róla. Igaz, barátja előre szólt, hogy neki jelentenie kell, és közösen találták ki, mit írjon, fejtette ki a Mandinernek adott interjúban.

Arany Gábor

Simicska szerint a lényeg az, hogy Orbán együttműködött a szolgálatokkal. Állításait azonban iratokkal nem tudja alátámasztani, az üzletember ma úgy gondolja, azok Moszkvában találhatók. Az interjút a miniszterelnök annyival kommentálta, hogy Simicskából a személyes sértettség beszél. A sajtó emlékeztetett rá, Orbán korábban közzétette a sikertelen ügynöki beszervezéséről szóló dokumentumokat és azt a javaslatot, mely alapján társadalmi kapcsolatként – tehát nem „ügynökként" – akarta őt foglalkoztatni a katonai elhárítás 1981-ben. Ezen a '81 októberi dátumú lapon az áll, hogy a „priorálást" '81 szeptemberében végrehajtották, a kapcsolat létesítésének dátuma október 20, az operatív kapcsolat megszűnésének okaként pedig az szerepelt: leszerelt. Egy későbbi jelentés visszautal arra, hogy 1982-ben a III/III., tehát a belső elhárítás is „beszervezési céllal tanulmányozta", de ettől elálltak.

Simicska a Mandinernek  elmondta, hogy zalaegerszegi katonáskodása idején Pallos őrnagy berendelte magához. Az őrnagy felolvasott a róla készült jelentésekből, majd figyelmeztette, vigyázzon, mert az egyetem így veszélybe kerülhet. Simicska megfogalmazása szerint az őrnagy rendes volt, közölte, hogy amíg ő ott van, nem esik bántódása. Még azt is hozzátette, hogy az elhárító tiszttel, Major századossal azért vigyázzon.

Nos, Major Mihály a megyeszékhely ismert alakja, már csak azért is, mert a közbiztonságért alapítványt is irányította. Telefonon érdeklődtünk tőle az interjú kapcsán, de közölte, nem nyilatkozik. „Se igent, se nemet nem mond, nincs válasz." Arról az időszakról ennyit közölt: az volt a célunk, hogy a katonák egészségben térhessenek vissza a családjukhoz. Feladatunk volt, hogy a harckészültséget ne veszélyeztesse semmi, ebben minket minden becsületes állampolgár segített. Az, hogy ő segített vagy sem,  nem tartozik a nagyvilágra, ez elvi kérdés. Egy biztos, törvénytelenséget nem csináltunk – mondta.

Orbán Viktor kétszer szolgált Zalaegerszegen. A második etap 1988. szeptemberében kezdődött a 33. gépesített lövészdandárnál. Az alakulat parancsnoka, Hochrein László  érdeklődésünkre úgy idézte fel,  eseménytelenül teltek el azok a hónapok, s úgy tudja, Orbán Viktor is jó szívvel emlékezett vissza arra a fél évre. Személyes véleménye szerint alaptalan a beszervezés története.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!