Hírek

2016.06.29. 14:41

Siófoki botrány: ingyen vitték a szemetet

Zalaegerszeg, Siófok – Önkormányzati képviselők és családtagjaik, orvosok, ügyvédek, a szolgáltató cég dolgozói, összesen másfél százan mentesültek a szemétszállítási díjak alól Siófokon évekig.

Arany Gábor

Az ügyben nemrég született meg a vádirat az egerszegi járási és nyomozó ügyészségen, mert a somogyi ügyészségeket kizárták az eljárásból. A botrány az elmúlt év elején pattant ki, amikor a 2014 őszén függetlenként megválasztott Lengyel Róbert siófoki polgármester feljelentéseket tett, egyebek mellett a hulladékszállítás díját számlázó, beszedő cégnél, a SIÓKOM-nál tapasztaltak miatt. Az immár vádiratba foglaltak szerint a Siófokon és 26 településen 2014. januártól hulladék-közszolgáltató cég ügyvezetője, a 38 éves U. Veronika az élettársát juttatta több millió forintos bevételhez. A posztját 2013 májusától 2014. december 31-ig betöltő U. Veronika a 2014. február 17-én alapított Black and Color Kft.-vel kötött szerződést. Ezt a 42 éves B. István ügyvezette, és cége kapott megbízást május végén a SIÓKOM-tól, pontosabban U. Veronikától számlázásra, nyilvántartásra is alkalmas egységes ügyviteli rendszer kialakítására. A megbízást nem sikerült teljesítenie, ezért B. István ingyenesen hozzáférhető és modulokkal opcionálisan bővíthető számlázó programot adott át, mintha az saját fejlesztésük lenne. Az internetes regisztráció után elérhető bővítésekért ténylegesen 107 ezer forintot fizetett B. István, a cége viszont összesen 6,1 milliót számlázott ki az amúgy hasznavehetetlen ügyviteli rendszerért. Ráadásul nem sokkal korábban, 2013. december 30-án a SIÓKOM nettó 1,5 millióért vett lakossági állományt kezelő számlázó programot, amit azóta is használnak. Az újabb beszerzés legalizálására B. István két hamisított árajánlatot is beadott, a legjobb persze a Black and Coloré volt. A szerződés megkötésekor U. Veronika elhallgatta, hogy élettársi kapcsolatban állnak. A vád szerint a kontraktussal 5,3 millió forint vagyoni hátrányt okozott az ügyvezető.

A siófoki közszolgáltató cégnél, illetve jogelődeinél évekkel korábban kialakult gyakorlat szerint a dolgozóinak és helyi politikusoknak, prominenseknek nem számláztak a szemétszállításért. A szolgáltatást 2014. januártól átvevő SIÓKOM ezzel foglalkozó munkatársai tavasszal erről tájékoztatták U. Veronikát, aki nem tett semmit a jogalap nélküli mentesség megszüntetésére. Erről az őt a posztján váltó új ügyvezető intézkedett, ily módon az addig kiesett 4,3 millió forint bevételből 3,5 milliót sikerült utólag beszedni.

A Zala Megyei Főügyészég sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba elmondta az ügyben hűtlen kezelés, valamint hamis magánokirat felhasználása miatt emeltek vádat a két személy ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!