Hírek

2015.07.07. 13:49

Sok a kisebb baleset a balatoni strandokon

Nyugat-Balaton - A Magyar Vöröskereszt és Ifjúsági Tagozata a idén is megszervezte elsősegélynyújtó szolgálatát a Balatonnál. A zalai partszakasz idén kimaradt.

Keszey Ágnes

Július 1. és augusztus 20. között látnak el szolgálatot az elsősegélynyújtók: 12 település 17 strandján, minden nap reggeltől estig két-két fő. Bár az elmúlt években a zalai balatoni települések egy részén is jelen voltak, idén nem találkozhatnak velül a balatongyöröki, vonyarcvashegyi, gyenesdiási és keszthelyi strandolók.

– A balatoni elsősegélynyújtó szolgálat minden évben támogatók adományai segítségével valósul meg. Az önkormányzatok és természetesen a sérültek számára is térítésmentes ez az szolgálat. Egy strandon közel egy millió forint ráfordítást igényel ez a tevékenység, melyet támogatásokból valósítunk meg. Idén a korábbi évekhez képest kevesebb pénz gyűlt össze, ezért maradt ki Zala. Logisztikai szempontokat vettünk figyelembe akkor, amikor meghatároztuk, hol tudunk jelen lenni. De bízunk benne, hogy – akár már jövőre is – ha lesz elegendő pénz, akkor újraéleszthetjük a balatongyöröki központot, hiszen éveken át a térségben is láttunk el szolgálatot – mondta el lapunk érdeklődésére Csige István Zoltán, a Magyar Vöröskereszt programkoordinátora.

Keszthelyen a vízimentők segítenek: Lengyel László egy kisebb sérülést lát el. A külföldi kisfiú: Nino Whokes talpát egy kagyló vágta el. Fotó: Keszey Ágnes

A Magyar Vöröskereszt balatoni elsősegélynyújtó szolgálata az idei szezonban, július elsején megkezdett működése óta közel hétszáz esetet látott már el. A leggyakoribbak a kisebb balesetek: kagylóvágások, darázscsípések, horzsolások, leégések, napszúrások és a bajbajutott hozzátartozók megnyugtatása is sokszor feladatuk.

Azokon a strandokon is van azonban segítség, ahol nincsenek jelen a vöröskeresztes szolgálat tagjai.

A strandüzemeltetőknek biztosítani kell az elsősegélynyújtás lehetőségét: ezt mentőtisztek és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata révén valósítják meg.

A balatoni strandokon az a tapasztalat, hogy egy-egy meleg nyári napon annyi a kisebb-nagyobb sérülés, hogy minden elsősegélynyújtónak akad munkája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!