Hírek

2016.07.18. 14:22

Sok a probléma - kiemelten ellenőrzik a vendéglátóhelyeket

Balaton – Árfeltüntetés, a fogyasztók tájékoztatása, munkaügyi szabályok betartása -többek között ezeket is figyelik az ellenőrzések során a különböző hatóságok. A szezonban összehangolt ellenőrzésekre is számíthatnak a vállalkozók: Kiemelt figyelmet fordítanak strandokon, fesztiválokon, működő vendéglátóhelyekre.

Keszey Ágnes

Nyáron, amikor megnövekszik a vendégforgalom, a kiszolgáláshoz több dolgozóra van szükség. s az időjárás miatt is különösen figyelni kell a felhasznált alapanyagokra, a veszélyforrás is több a éttermekben büfékben. Hogy hogyan tartják be a szabályokat az üzemeltetők, a folyamatos ellenőrzéseken kívül a szezonban közös akcióban is vizsgálják. A Zala Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztálya célja a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytató vállalkozások kiszűrése. Figyelik, hogy a vállalkozók feltüntetik-e az árakat, s ezt megfelelően, jól olvashatóan teszik-e.

– A kormányhivatal munkatársai próbavásárlásokat végeznek. Cél a fogyasztók vagyoni érdekét sértő tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok: a vásárlók megkárosítása, a többletszámolás feltárása – emelte ki dr. Molnár Sándor fogyasztóvédelmi főosztályvezető-helyettes.

Az ellenőrök gyakran végeznek méréseket. A vendéglátóhelyeken kérik a szükséges hitelességi dokumentumot – ez bizonyítja, hogy pontosak-e a mérőeszközök.

dr. Molnár Sándor ellenőrzés közben. Azt is vizsgálják, hogy a kért mennyiségű italt kapják-e a vendégek. Fotó: Zala Megyei Kormányhivatal

– A szeszes, illetve az alkoholmentes italok térfogatvizsgálata során megállapítást nyer, hogy a vendég valóban a megrendelt mennyiséget kapja – e meg. Szintén az ellenőrzés tárgyát képezi a tömegre értékesített termékek. például a grillezett hús, hurka, kolbász, drazsé, gumicukor, pogácsa próbavásárlása is – sorolta a szakember.

Továbbá a fogyasztóvédelem munkatársai  fiatalok bevonásával ellenőrzik, hogy a vállalkozások munkatársai betartják-e a dohány-és alkoholtermék kiszolgálásának tilalmára vonatkozó előírásokat.

A nyári balatoni ellenőrzések során minden második esetben találtak problémát.

- Az ellenőrzések során 44 százalék a kifogásolási arány: közel 10 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest. Az italok mennyiségi ellenőrzésénél kevesebb a szabálytalanság – ismertette az osztályvezető. A Zala Megyei Kormányhivatal egy másik szerve, az élelmiszerlánc- biztonsági osztály többek között figyeli, hogy megvan-e az alapanyagok a nyomon követhetőségi dokumentuma, tájékoztatást kapnak-e a vásárlók az ételben található allergén anyagokról. Vizsgálják, hogy a vendéglátóhelyek megfelelnek-e a HACCP rendszernek és a higiéniai előírásoknak.

– Nálunk szerencsére nem tapasztalható romlás a statisztikában. A munkaerőhiány miatt számítunk arra, hogy néhány fős kisvállalkozásoknál lesz probléma: például a higiéniai szabályok és az egészségügyi könyvek meglétének vizsgálatakor -hívta fel a figyelmet dr. Kolcsár Gábor osztályvezető.

Más hivatalok is járják a forgalmas helyeket. A munkáltatók munkaügyi és munkabiztonsági ellenőrzésekre is számíthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!