Hírek

2017.02.14. 16:13

Sokallják a parkolási díjat, de a városvezetés nem hátrál

Nagykanizsa – Nem csillapodnak a kedélyek az Erzsébet téri 600 forintos parkolási díj miatt. Ezúttal az üzletek bérlői kérik a rendelet visszavonását a polgármestertől.

Pásztor András

Mint arról már beszámoltunk: január elsejétől a korábbi 280 forintos óránkénti parkolási díjat 600 forintra emelte a nagykanizsai önkormányzat. Tette ezt azért a városvezetés, mert az érintett területre vonatkozó kétórás parkolási korlátot sokan nem tartották be, így napközben éppen azok számára nem akadt üres megállóhely, akik az ügyeiket szerették volna intézni. A rendelet életbe lépésével sokan nyilvánították ki nemtetszésüket, ráadásul Nagykanizsa többször is az országos sajtó látókörébe került, cikkek, tudósítások jelentek meg arról, hogy országos viszonylatban is az Erzsébet téren a legdrágább a parkolás.

A szigorítás miatt már eddig is sokan sopánkodtak, leginkább a környező utcák lakói, akik – az Erzsébet térről kiszorult autósok miatt – nem tudnak saját lakhelyük közelében parkolni.

A múlt héten pedig már az Erzsébet téri üzletek bérlői is hangot adtak nemtetszésüknek. Mint megtudtuk: közel 20 bérlő írta alá azt a levelet, amit néhány napja juttattak el Dénes Sándor polgármesterhez, s melyben azt kérik az üzletvezetők, hogy az önkormányzat a korábbi, óránkénti 280 forintra csökkentse a parkolás díját.

Január óta a nap bármely szakában lehet üres parkolóhelyet találni az  Erzsébet tér északi részén is Fotó: Szakony Attila

– Tény és való, hogy most üresek az Erzsébet téri parkolók, s ha innen nézem, az önkormányzat el is érte a célját – kezdte Gelencsér László és Tóth Melinda, akik pénzváltót és butikot üzemeltetnek a téren. – Az igazság azonban az, hogy az emberek zöme már egyáltalán nem jön autóval az Erzsébet térre, azok sem, akik ügyeiket szeretnék intézni. Az üzletek forgalma is visszaesett, igaz a január, február amúgy sem szokott túl erős lenni, de az idei forgalom a sokéves átlagtól is elmarad.

– Nálunk is visszaesett a forgalom – mondta Varga József, az egyik mezőgazdasági bolt vezetője. – A vásárlóink közül sokan gépjárművel érkeznek, mert nagy tételben vásárolnak, s ilyenkor bizony legalább 15-30 percre kell parkolójegyet váltaniuk, ami most több száz forintot jelent. Akit pedig megbüntetnek, mert lejárt a parkolójegye, az több ezer forintos pótdíjat köteles fizetni. Na, azok közül biztos, hogy senki sem próbálkozik ismét a parkolással az Erzsébet téren – vetítette előre Varga József.

– Nem hiszem, hogy a drasztikusan megemelt parkolódíjak miatt esett vissza az üzletek forgalma, a téli időszakban amúgy sem tapasztaljuk a vásárlóerőt – vélekedett Kóbor Béla, az egyik kávézó bérlője. – Novembertől márciusig szinte teljesen üres a belváros, az üzletek többsége a nyári időszakban próbálja kitermelni az éves működési költség nagy részét. Persze a megemelt parkolódíj nem javít az amúgy is gyér forgalmon, de nem feltétlenül ebben keresendő az igazi ok.

A bérlők által megfogalmazott és a polgármesternek eljuttatott levélben egyébként az is olvasható, hogy az Erzsébet téren működő vállalkozások nemcsak iparűzési adót és építményadót fizetnek a bérleti díjon felül, hanem sok alkalmazottat is foglalkoztatnak, ami számos család megélhetését jelenti.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Dénes Sándor polgármestert, aki megkapta a bérlők levelét, de mint jelezte: egyelőre nem tervezi, hogy ismét napirendre tűzi a kérdést. Azaz a parkolási díj továbbra is 600 forint marad óránként, még annak ellenére is, hogy sem a lakosság, sem az üzletek bérlői nem támogatják azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!