Hírek

2017.06.16. 18:15

Sörkavalkád a belvárosban - Habos, kézműves sörök és programok

NAGYKANIZSA A sör mértékletes fogyasztása egyes orvosok szerint jó hatással van a vérnyomásra. Két pohárral gyógyszer, afelett pedig már orvosság - mondta nevetve Dénes Sándor polgármester a 6. Kanizsai Sörfesztivál és Fúvószenei Találkozó tegnapi megnyitóján.

Szabó Zsófia

Hetvennél is több kézműves manufaktúra határon túli és magyar sörkülönlegességeiből kóstolhatnak ma estig az Erzsébet térre látogatók. A toroköblögetés mellé természetesen muzsika is dukál. Tegnap is egymást váltották a színpadon a fúvószenét játszó zenekarok. Nagy érdeklődés kísérte a fiatal és felnőtt bandák hangulatos előadásait, csakúgy, mint az énekes szekciót erősítő sztárfellépők, köztük a KFT együttes koncertjét. Jó zenéből nem lesz ma sem hiány. Nemcsak szűk pátriánkból, hanem távolabbi településekről is érkeznek minőségi élőzenét játszó csapatok.

Dénes Sándor polgármester és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, államtitkár az ünnepélyes sörcsapoláskor

- Igyekeztünk minden korosztály érdeklődését felkelteni a programpaletta összeállítása során - mondta a szervezők részéről Goór Miklós, a Kanizsa Turizmusáért Egyesület elnökségi tagja. - A gyerekeket játékokkal, például ugrálóvárral, játszóbusszal, míg a felnőtteket minőségi sörökkel várjuk. Nem marad el a sör-virsli evő-ivó verseny sem ma délután, ezenkívül még sok szórakoztató program vár a látogatókra.

A zenekarok koncertjeit élénk érdeklődés kísérte a fesztivál kezdetekor is Fotók: Szakony Attila

Akik közül sokan, mint jó páran bevallották, bizony nem mondanak nemet olykor-olykor egy pofa sörre. A kanizsai Polai János a világosat részesíti előnyben. Tegnap éppen egy horvát sörkülönlegességet ízlelgetett, miközben Tatár Csaba karnagy és a nagykanizsai fúvószenekar életvidám, ütemes muzsikáját hallgatta, a koncert a lábtenisz-válogatott bemutatójával egy időben zajlott.

- Valóban finom ez a sör - értékelt. - Azonban a kanizsai sör ízét nem tudom elfelejteni. Olyan jót azóta sem ittam. Szó mi szó, a Balatoni világos, tudja, az a hajós címkés is ízletes volt. Nem csoda, hiszen a városban készítették. Bárcsak ihatnék egyszer ilyet újra - nosztalgiázott.

S hogy lesz-e a közeljövőben Nagykanizsán sörgyártás? Dénes Sándor, a város első embere elárulta: jövőre, vagy az azt követő egy-két éven belül ismét kortyolhatnak az emberek olyan sört, amit a városban gyártanak.

Kanizsai sört így a mostani fesztiválon még nem találhatnak a látogatók. Minőségi, főzött remekeket viszont igen, amelyek különlegessége az egyszerűségben rejlik.

- Víz, élesztő, maláta és sörárpa a jó kézműves sör titka - árulta el az egyik sümegi manufaktúra képviseletében Rajzinger Alexandra.


A sör-, zene- és szórakoztató programkavalkád ma Charlie és a PTE Brass Band koncertjével zárul.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!