Hírek

2016.12.01. 11:20

Sorozatos tragédia a családban - Feldolgozni a feldolgozhatatlant

A zalalövői - zalacsébi Császár-Csécs család tragédiáját nehéz úgy szavakba önteni, hogy az valóságos képet fessen fájdalmuk mélységéről.

Mikó-Baráth György

Történetünk Zalalövőn, s a vele szomszédos faluban, Zalacsében zajlott le. Zalalövőn élte dolgos hétköznapjait a Császár-Csécs család, mely egy építőipari cégnél dolgozó apukából, szerető anyukából, és 4 gyermekből (Aranyi Georgina, Aranyi Vivien, Aranyi Zoltán és Császár-Csécs Kíra) állt. A mindennapi élet hol kisebb, hol nagyobb nehézségei mellett éltek együtt, sokak számára követendő szeretetben és összetartásban. Georgina, Vivien és Zoltán vér szerinti édesapja az elmúlt pár hetet leszámítva nem tartotta a kapcsolatot sem gyermekeivel, sem gyerekei anyjával, Csillával. Császár-Csécs János és Csilla 2015.02.21-én fogadott örök hűséget egymásnak, s ezzel János azt is vállalta, hogy Csilla három gyermekét sajátjaként fogja szeretni. Ez így is történt, mind a három gyermek édesapjaként szereti a családfőt. 2015 végén újabb taggal bővült a család, hiszen ekkor született meg János és Csilla első közös gyermeke, Kíra.

Ám a gyermekáldás öröme nem tarthatott túl sokáig. A család kálváriája 2016 májusában kezdődött egy szerencsétlen véletlennel. Kíra még csak 9 hónapos volt a történtekkor, a lakást melegen kellett tartani, s ezt egy olajkályha segítségével tették meg. A fűtőtesten lévő üvegajtó azonban a hő hatására szétrobbant. Hiába próbált meg mindent a család, saját szemükkel kellett végignézni, hogy annak a háznak, amiben szerették volna leélni életüket, jelentős része a lángok martalékává vált. Azt, hogy a zalalövői és zalacsébi lakosok mennyire tisztelik a családot, jól példázza, hogy rengeteg segítséget és önzetlen felajánlást kaptak, amiknek hála, a lakás több elemét sikerült pótolni.  A teljes felújítás azonban még a mai napig sem készült el, jelenleg Zalacsében kénytelen élni a család. Sajnos még nem sikerült fürdőszoba ablakot szerezni, (az anyagi helyzetük nem teszi lehetővé) s a fűtőtestek pótlása is megoldásra vár.

Ilyen katasztrófa után nem könnyű talpra állni, különösen egy „karon ülő” és 3 apró kisgyermekkel az oldalunkon. De az igazi tragédia még öt hónappal a tűzeset után történt.

A család harmadik gyermeke, Vivien nyitott szívvel született. Ezt az állapotot műtéttel lehet javítani, amire ígéret szerint a közeljövőben sor is került volna, de a beavatkozás nélkül is, megfelelő odafigyeléssel, teljes életet lehet élni. Szeptember végén Vivi panaszkodott édesanyjának, hogy fáj a torka és nagyon köhög. Természetesen (a meglévő betegsége miatt a legkisebb megfázást sem lehetett félvállról venni) azonnal orvoshoz sietett a család. Ezek után Vivi állapota egyre csak rosszabb lett. A hetekig tartó kezelések nem értek el sikert, mígnem eljött az október 7-ei reggel.

Vivien már az ágyából sem tudott felkelni, s hiába érkezett mentőhelikopter, hiába küzdöttek a mentőorvosok órákig a kislány életéért, Aranyi Vivien meghalt.

A tragédia fáj mindenkinek, ismerősöknek, barátoknak, falubelieknek. Egy gyermek elvesztését feldolgozni talán fel lehet, hiszen sajnos a mókuskerék, amit mi életnek hívunk, nem áll meg, a család többi tagját továbbra is el kell tartani, de ezt a fájdalmat elfelejteni képtelenség.

Úgy tartják, hogy egy közösség ereje mindig a bajban ismerszik, s az összetartásban mutatkozik meg. Csillának és Jánosnak ezen tragédiák után is gondoskodniuk kell gyermekeikről. Így a család hálás lenne bármilyen nemű segítségért, felajánlásért, ami segíteni tudná azt, hogy fél éven belül, immár másodszor próbáljon meg talpra állni a Császár-Csécs család.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!