Hírek

2015.08.30. 09:49

Stipan Blazetin nevét viseli a tótszerdahelyi horvát intézet

Tótszerdahely - Új nevet és funkciót is kapott szombaton az egykori Fedák-kúria. Az épület eztán a horvát hagyományok, a nyelv és kultúra ápolásának zalai fellegvára lesz, amit Stipan Blazetinről neveztek el.

Pásztor András

Szombaton ünnepélyes keretek között avatták fel a Stipan Blazetin Horvát Művelődési Intézetet a településen. A rendezvényen Cseresnyés Péter parlamenti képviselő, Bene Csaba, a megyei közgyűlés alelnöke és Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke is részt vett. Utóbbi elmondta: az Országos Horvát Önkormányzat stratégiai célja, hogy minden horvátok lakta régióban létesüljön egy olyan centrum, mely a helyiek igényeit szolgálja.

A táblát Tislér István polgármester (balról) és Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke leplezte le Fotó: Szakony Attila

- A kúria eddig a tótszerdahelyi önkormányzat tulajdonában volt, ám a tárgyalások eredményeképpen a működési költségeket a jövőben az állam biztosítja - hangsúlyozta Gugán János.

Az intézet megbízott vezetője ez év végéig Vargovics Józsefné, a megyei horvát önkormányzat elnöke lesz, aki elmondta: kulturális és hagyományőrző munkát kívánnak végezni, kiemelt figyelmet fordítva a horvát nyelv ápolására, tanítására. Emellett, a pályázati lehetőségek kihasználásával konferenciákat és kulturális programokat is rendez majd az intézet, ami nem véletlenül vette fel Stipan Blazetin nevét. Stipan Blazetin itt élt Tótszerdahelyen és amelett, hogy az Országos Horvát Önkormányzat oktatási bizottságának elnöke volt, számos könyvet, verseskötetet is írt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!