Hírek

2017.07.11. 13:13

Van mire büszkének lenni: a legtöbb jó strand zalai

Jeleskedtek a zalai települések a Balatoni Szövetség strandminősítő versenyén: öt csillagos Kék hullám zászlókat és számos különdíjat is kiérdemeltek.

Keszey Ágnes

Idén újított a Kék Hullám zászló strandminősítő versenyben a Balatoni Szövetség: a színvonalat egytől-ötig terjedő csillagszámmal jelzik. A zalai strandok közül a keszthelyi Városi, a gyenesdiási Diási Játék-, a vonyarcvashegyi Lidó és a balatongyöröki Községi strand öt, a keszthelyi Libás és a Helikon strand három csillagot érdemelt ki. Az egész balatoni régiót feltérképező rendszerben a legtöbb pontot és az ezzel járó fővédnöki különdíjat a balatongyöröki strand kapta. A Balaton Családbarát strandja a Diási Játékstrand, a legsportosabb a vonyarcvashegyi Lidó strand lett. (Átadtak még egy, a régió egészét érintő különdíjat: a Balaton Kerékpáros-barát Strandja a balatonberényi Községi strand). A négy nyugat-balatoni település polgármestere és Manninger Jenő országgyűlési képviselő sajtótájékoztatót tartott az eredményekről pénteken. Itt elhangzott: a Magyar Turisztikai Ügynökség idén pályázatot írt ki a strandok fejlesztésére.

- Balatongyörök esetében a fejlesztések - azon túl, amit most lehet látni - ősszel fognak megtörténni. Szeretnénk napozó-és úszóstégeket helyezni a Balatonba, bővíteni a játszótereket és játéklehetőségeket. Értékmegőrzőket, kerékpártárolókat és sétányokat fogunk fejleszteni - sorolta a már most is legkiemelkedőbb eredményt szerzett település polgármestere, Biró Róbert.

Gyenesdiás polgármestere arról szólt, hogy az elmúlt években tudatos fejlesztéssel a család-és gyerekbarát jelleget erősítették. A Diási Játéksrandot az MTÜ pályázatán nyert 43 millió. forintos támogatással újították meg (szezonkezdetre megvalósultak a fejlesztések) feltöltötték és füvesítették a területet, csúszásmentesítettek a vízparton, megújult a plázs.

Biró Róbert, Gál Lajos, Manninger Jenő, Péter Károly és Ruzsics Ferenc a díjakkal

- A strandon megjelentek játék-és gyerekkuckók, szélesedett az animációs programok és foglalkozások köre, a vízi és parti játékok száma. Az ökostrand jelleget is hangsúlyozni kívántuk. a természetvédelmi, ökuturisztikai, innovatív szemléltető eszközökkel, szelektív hulladékgyűjtéssel, melyekkel a gyermekeken keresztül szeretnénk felhívni a családok figyelmét a környezettudatosságra - mutatta be a gyenesdiási fejlesztéseket Gál Lajos.

Keszthely polgármestere kiemelte: az idéntől megújult, öt csillagos rendszerben árnyaltabbak a minősítések.

- A Városi Strand elnyerte ezt a címet, úgyhogy elmondhatom, hogy négy csillagos szállónk még nincs – de lesz, öt csillagos strandunk viszont már van. Az MTÜ-től a három strandunkra 110 millió forint fejlesztési összeget kapunk. Szezon után fogjuk a munkálatokat elkezdeni. A Városi strand új beléptetőrendszert kap - a régit áttelepítjük a Libásra - és átalakítjuk a szociális blokkot. Mindenhol erősítjük a wifi erősségét és több játékelemet fogunk kihelyezni.

Péter Károly, Vonyarcvashegy polgármestere arról szólt, hogy ismét elnyerték a két évente átadott sportos különdíjat.

- Ez a pici partszakasz, amivel Zala megye rendelkezik akkora kincs, ami mindenki részére értékelhető. Értékelik az idelátogató vendégek és a sportkedvelők is. Vonyarcvashegy megpróbál a sportra, az aktív kikapcsolódásra építeni. Az MTÜ-től elnyert 50,5 millió forintos támogatással kenu és kajak-kenu beszerzés is történik, fejlesztjük a beléptetőrendszert, napozóstéget és egyedi kerékpárosboxokat alakítunk ki.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő kiemelte: a zalai partszakasz településeinek minősítést kiérdemelt strandjai kiváló minőségűek, de mind a négy strand egyedi kínálatú, így mindenki megtalálhatja a magának megfelelőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!