Hírek

2015.08.02. 11:44

Strandok Éjszakája Zalában

Gyenesdiás, Vonyarcvashegy, Zalakaros - Hogy nem csak pihenni, fürdőzni és napozni lehet a fürdőkben és strandokon, azt bizonyítja a Strandok Éjszakája.

Benedek Bálint

A Magyar Fürdőszövetség által meghirdetett országos programhoz Zala megyében is több település csatlakozott.

Pénteken este Gyenesdiáson családi és szórakoztató programokra: szentjánosbogár kincskeresésre, vetélkedőkre és zenés estre várták a közönséget. A szomszéd községben, Vonyarcvashegyen a művészet is szerepet kapott. A Művelődési Ház jóvoltából már a bejárathoz közel szabadtéri minikiállítás: fákra akasztott festmények és padokon pihenő, Balatonról szóló írások, versek fogadták a vendégeket. Továbbhaladva, közvetlenül a tó partján pedig a lenyugvó nap fényében festők alkottak.

– Én kicsit visszamaradtam, az én képemen még strandolnak, még napernyő van, de azért már itt is megy le a nap. Egyénileg, mindenki olyan képet fest, amit szeretne, nincsen meghatározott téma, de a nyár és a Balaton jelenik meg – mondta a Balaton Art Alkotóközösség vezetője, Börner Ildikó.

A tóparton alkotó művészeket érdeklődéssel figyelték az esti órákban is strandolók.

Az egyik vendég, dr. Némethy Sándor szakértelemmel nézegette a készülő műveket. Elárulta: a vízhez és a művészethez is szoros szálak fűzik, hiszen biológus és tengergeológus, ám képzőművészeti tanulmányokat is folytatott, évtizedek óta alkot, a zebegényi grafikai műhely tagja, sőt, egy hamarosan megjelenő, magyar népmeséket tartalmazó könyv illusztrációját készíti szabadidejében.

– Feleségem mesélt erről a programról, és nagyon jó ötletnek tartom. Megmozdítja mindazokat, akiknek van igénye a kultúrára. Nagyon ügyes festők is vannak itt. Ahogy egyiküket elnézem, ösztönösen érez rá a színekre. Úgy érzem, több alkotó is képes komoly művészeti értékeket létrehozni. Egészen érdekes gondolatokat látok egy-két képen, vannak oroszlánkörmök, melyeket csiszolgatni kell. Erre a programra svéd vendégeinkkel együtt érkeztünk – mesélte a férfi.

A tóparti festészeten kívül a sport is szerepet kapott a Strandok Éjszakáján: volt vízi aerobic, lehetőség volt kipróbálni az állva evezést, a kivilágított sportpályán lehetett röplabdázni, és a The First koncertje is szórakoztatta a vendégeket.

 

Zalakaroson a hűvös időjárás ellenére a Gránit Gyógyfürdő kültéri melegvizes medencéi szinte teljesen megteltek fürdőzökkel. A vendégeket a parton koktélbár várta, a zalaszabari Daróczi Istvánt és kedvesét, Horváth Petronellát lenyűgözte a program, szerintük minden hétvégén hasonlóan nagy érdeklődés lenne egy ilyen összejövetlere.

Eközben az élő, főleg mulatós zenét játszó együttes jól megmozgatta a zömmel fiatalok alkotta közönséget.

Takács Veronika és párja, Rácz Szabolcs először vettek részt medencés mulatságon, de soha nem gondolták volna, hogy ilyen kiváló hangulat fogadja őket.

– A Magyar Fürdőszövetség ötlete remek, ugyanis sok érdeklődőt vonzott – fogalmazott Bogdán Amanda, a Gránit Gyógyfürdő Zrt. marketing ügyintézője. – Ezúttal a közönség nagy örömére, a népszerű Kasza Tibor showman és énekes lépett fel.

A budapesti előadó színpadra lépése előtt elárulta: manapság rendkívül népszerű minden olyan tevékenységet az éjszakába „átültetni", ami egyébként a nappalokban is élvezetes elfoglaltság. Ilyen például a fürdés, bár valószínűleg a zalakarosi fürdőben hangulatos miliőt varázsoltak.

Fotó: Gergely Szilárd

Kasza Tibi állítását a 20 éves Koléner Viktória és keresztanyja, Molnár Krisztina is alátámasztották. A hölgyek Békéscsabáról érkeztek kikapcsolódni a dél-zalai fürdővárosba, és a melegvizes bulizás azonnal elnyerte a tetszésüket.

– Eredetileg a szaunaszeánszot választottuk a barátnőimmel, de ez az éjszaka is lenyűgözött bennünket – ezt már a kanizsai Bognár Csillától hallottuk. – Eddig soha nem jártam a fürdőben, de most nem csak a szaunázás, hanem az éjszakai fürdőzés is meggyőzött. Jövünk még.

Nagy vízválasztó: családi program a vízi parkban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!